Начало НОВИНИ Милиони дози ваксини срещу Covid ще бъдат унищожени в САЩ

Милиони дози ваксини срещу Covid ще бъдат унищожени в САЩ

0

Милиони дози ваксини срещу Covid ще бъдат унищожени в САЩ на фона на световния недостиг от препарати срещу вируса, пише в. Гардиън. Плановете на властите в страната, че всеки американец ще иска да си постави ваксина, се разминаха с реалността, пиеше още вестникът.

Още през лятото започна да изтича срокът на годност на по-голямата част от ваксините, и това се случи на фона на широкия скептицизъм за ваксинирането.

Най-малко 15 милиона дози са били бракувани между март и септември, сочи анализ на Американската агенция по храните и лекарствата. Отделно проучване установи, че 1 милион дози са били изхвърлени в 10 щата между декември и юли.

Щатът Луизиана, например, е бракувал 224 000 неизползвани дози от ваксините – процент, който почти се е утроил от края на юли.- Това е на фона на четвъртата вълна, която е най-смъртоносната досега в САЩ.

Хиляди дози биват бракувани всеки ден в Уисконсин. В Алабама са хвърлени повече от 65 000 дози; в Тенеси – почти 200 000.

Новината идва на фона на световния глад за ваксини, когато милиони хора по света чакат първите си дози. Само 1% от населението на бедните страни е получило една доза от препарата от юли насам, в сравнение с повече от половината население на богатите страни.

Много от изхвърлените дози идват от аптеките – сега поне 7,6 милиона бракувани дози идват от четири големи аптеки: Walgreens, CVS, Walmart и Rite Aid.

Администрацията на президента Джо Байдън настоява запасите от ваксини в САЩ да се ползват за бустерни дози.

Производителите на ваксини вече разработват и варианти, според които да се намали броят на дозите в един флакон от препаратите.

Джо Байдън се зарече да ваксинира 70% от света през следващата година и се ангажира да дари няколко милиона дози за употреба в чужбина.

Предишна статияCOVID-19:1 867 са новозаразените с коронавирус през последното денонощие
Следваща статияРадиото в Афганистан е ограничено само до излъчване на религиозни програми

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук