Начало НОВИНИ Радиото в Афганистан е ограничено само до излъчване на религиозни програми

Радиото в Афганистан е ограничено само до излъчване на религиозни програми

0

Информационното радио Urooj, намиращо се във Фарах в западен Афганистан, е цензурирано от идването на талибаните. Ебрахим Пархар , отговарящ за предаването на новинарски бюлетини и програми от различен вид, съобщи, че сега им е забранено да излъчват предавания, които не са на религиозна тематика. 

„За съжаление, от всички програми остава само една, религиозната“, каза 35-годишният мъж пред агенция AFP. Той също така разкри, че радиостанцията – която работи от шест години – излъчва 19 часа информация на живо. Въпреки това,сега те могат да предлагат само религиозни програми: „Ние подготвяме списък сутрин и го излъчваме по цял ден“, обяснява Ебрахим.

От своя страна персоналът, който работи в медиите, също е тежко засегнат. Мария Султани, бившата водеща на новинарската емисия по радиото, каза, че в момента е безработна и затворена вкъщи и дори се страхува, че някой ще й навреди, защото е практикувала журналистика. „Успях да стана журналист, но сега всичко свърши“ казва 25-годишната пред AFP.

Както е посочено, им е забранено да предават всякакви доклади „противни на исляма“, „обиждащи публични личности“ или покриващи „въпроси, които не са потвърдени пред властите“. По тази причина, според Комитета за безопасност на афганистанските журналисти (AJSC), над 70% от медиите в страната се затвориха и много журналисти трябваше да се скрият и да избягат от Афганистан.

Предишна статияМилиони дози ваксини срещу Covid ще бъдат унищожени в САЩ
Следваща статияАвстралийската полиция направи рекордни конфискации на хероин от 104 милиона долара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук