Начало НОВИНИ Северномакедонците гласуват с пръстов отпечатък

Северномакедонците гласуват с пръстов отпечатък

0

За първи път на местните избори в Северна Македония днес ще се използват устройства за биометрична идентификация на избирателите. За нуждите на 3480 избирателни секции бяха закупени 4000 терминала от германската компания „Дермалог“, съобщи агенция Фокус, която цитира македонското електронно издание “МКД“.

Процесът служи за предотвратяването на гласуването на две места. Самоличността на избирателя се потвърждава чрез вземане на пръстов отпечатък на дясната ръка, а ако няма десен показалец, се взема пръстов отпечатък на лявата ръка. Ако на избирателя липсват двата пръста, от следващия пръст на дясната ръка се взема отпечатък и той се записва в дневния регистър на събитията. Устройството чете пръстовия отпечатък и се опитва да намери съвпадение с пръстовите отпечатъци в електронния списък на избирателите за всички гласоподаватели, регистрирани на тази избирателна секция, докато не се намери съвпадение. 
Ако устройството не може да открие съответствие с пръстовите отпечатъци, то сигнализира в жълто. В този случай избирателната комисия пристъпва към установяване на самоличност на избирателя чрез валидна лична карта или паспорт и проверява дали избирателят е регистриран и дали е подписан в отпечатания избирателен списък. Ако се установи, че избирателят го има в отпечатания списък на избирателите и не е гласувал, той се въвежда в устройството чрез прочитане на личния документ на скенера или чрез въвеждане на идентификационния номер.
На монитора на устройството, в допълнение към данните, номера на избирателната секция и часа, има информация за общия брой на регистрираните избиратели, общия брой гласували, гласували с пръстов отпечатък, изразен в брой и процент от общия брой на регистрирани избиратели на тази избирателна секция, броят на гласоподавателите, които не могат да бъдат идентифицирани с устройството, но са регистрирани в устройството чрез сканиране на личния документ или чрез ръчно въвеждане чрез социалноосигурителен номер, както и броя на гласувалите мъже и жени .

Предишна статияТексаски закон за абортите: Администрацията на Байдън ще поиска блокиране на забраната за аборти
Следваща статияСкъпият ток ще качи и цените на водата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук