Начало НОВИНИ Безкрайна война: Ислямска държава атакува Афганистан

Безкрайна война: Ислямска държава атакува Афганистан

0

Когато Съединените щати (САЩ) и останалата част от западните сили напуснаха Афганистан, оставяйки страната в ръцете на талибаните, международното обществено мнение сметна, че няма да има повече въоръжена борба, тъй като те вече нямат големи съперници. Нищо по -далеч от реалността.

В петък в шиитска джамия в град Кандахар най -малко 60 души загубиха живота си при нападение, претендирано от джихадистката група, наричаща себе си „Ислямска държава“ (ИД), която се превърна в основен враг на талибанския режим.

Американските войски завършиха изтеглянето си от Афганистан на 31 август и оттогава ИД умножи атаките си. Най -смъртоносната досега е довела до 170 смъртни случая в средата на западната операция за излизане.

Антропологът и международен анализатор Алехандро Лопес обясни, че „талибаните традиционно са били близки до Ал Кайда, оттук и американското нашествие през 2001 г., но не и Ислямска държава“.

„Сега, когато САЩ и НАТО напуснаха и талибаните отново са правителство,“Ислямска държава“ представлява една от съперничещите фракции, които могат да имат най -голяма сила“, каза той пред този вестник.

През последните години ИД многократно атакува онези, които счита за „отстъпници“ на шиитите, особено срещу Хазара.

Лопес посочи, че ИД „показа по -голяма войнственост и непримиримост с някои групи като шизарите от Хазара, докато талибаните се опитаха да постигнат конкретни споразумения или поне да разговарят със съседни държави, които търсят нормалност за свързаните с тях етнически групи“. 

Друга забележима разлика между двете организации е тяхната позиция в международния геополитически съвет.

Във вторник талибаните се срещнаха в Доха с представители на САЩ, Европейския съюз (ЕС) и други западни държави.

Русия вече обяви кръг от преговори за Афганистан на 19 октомври,се фокусира върху растежа на „Ислямска държава“, която според бившия президент на САЩ Доналд Тръмп е била „ясно победена“ през 2018 г..

Дори президентът на Русия Владимир Путин заяви в петък, че ръководителите на ИД „подготвят планове за разширяване на влиянието си в страните от Централна Азия и руските региони, подклаждащи етнически-конфесионални конфликти и религиозна омраза“.

Специалистите по въпроса изясниха, че за разлика от талибаните, ИД възнамерява да разшири своя халифат до други мюсюлмански страни.

За Лопес „е нормално, че атаките, които вдигат най -много медиен шум“, са тези на „Ислямска държава“, която „има подкрепа от международния джихадизъм, каквато местните сили на съпротива нямат“.

„Талибаните се опитаха да дадат образ на прагматизъм, от който Ислямска държава не се нуждае и може да привлече и най -радикалните сектори“, допълни експертът.

Предишна статияFacebook планира да създаде 10 000 работни места в Европа, за да развие своята „метавселена“
Следваща статияВ „Пирогов“ няма свободни места за COVID болни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук