Начало БЪЛГАРИЯ ВиК холдингът създава собствен търговец на ток

ВиК холдингът създава собствен търговец на ток

0

Българският ВиК холдинг е в напреднала фаза на създаване на ново дъщерно дружество – търговец на електрическа енергия. То ще купува електрическа енергия директно на енергийната борса на по-ниски цени и ще я предлага на 22-те дружества в холдинга.

Това обяви пред БНР Ивайло Ванков, заместник-председател на Управителния съвет на ВиК холдинга. По думите му до месец-два новият енергиен оператор ще бъде факт. 

Тези дни ръководството на водния холдинг се оплака, че „жегата с цената на тока е на път да удави ВиК сектора“ и също поиска спешна спасителна намеса от правителството.

Оказва се, че само 6 от 22-те държавни водни дружества имат активни договори за доставка на електрическа енергия – в Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Бургас, Смолян, Кюстендил. Останалите купуват тока от доставчик от последна инстанция, т.е. с най-високи цени. 11 от тези водни дружества изобщо не са правили опит дори да потърсят кой ще ги снабдява с ток от 1 юли, когато се либерализира пазарът и всички небитови потребители излязоха на енергийната борса. 

оводството на ВиК холдингът търси решения за дъщерните си дружества, които са на предела на възможностите си да купуват ток в сегмента „ден напред“ на рекордни цени от над 300 и дори над 400 лв. на мегаватчаса. В същото време цената, по която ВиК дружествата продават водата, се променя с решение на КЕВР само веднъж годишно. От 1 януари 2022 г. се очаква шоково увеличение и на цената на водата, наред с поскъпването на тока за домакинствата.

От холдинга настояват също така да се разрешат директни договори за покупка на ток с АЕЦ „Козлодуй“. Същото поискаха и големите частни индустриални предприятия, но подобно решение изисква законови промени, които няма как да станат без парламент.

Неясно остава защо досега ръководството на холдинга не е предприело никакви мерки да улесни дъщерните си дружества в намирането на доставчик на електроенергия. ВиК дружествата са едни от големите консуматори на електроенергия, необходима за доставката на питейна вода до клиентите. На много места това става с помпени станции, освен това ток е необходим и за пречиствателните станции за питейна и отпадна вода. 22-те държавни водни оператори потребяват 500 гигават часа, което е около 1,5 % от цялостното вътрешно потребление за електрическа енергия в страната, посочват от холдинга.

Сега от холдинга успокояват, че все пак до фалити няма да се стигне, въпреки, че преди дни алармираха, че част от ВиК операторите няма да успеят да покриват пристигащите фактури за електроенергия.

„Североизточният регион потребява около 1/3 от електроенергията на целия ВиК сектор. Вик Бургас например за 2019 и 2020 г. през август е плащало по-малко от 600 хиляди лева без ДДС, а сега за тази година фактурата за месец август е 1,3 милиона лева без ДСС. Във Враца е сходно – за 2019 и 2020 са плащали за месец август 220 – 230 хиляди лева без ДДС, а сега 500 хиляди лева без ДДС. В Стара Загора е същата ситуация – за август 2019 и 2020 са плащали около половин милион, сега близо 1 милион. Ситуацията е много критична“, обясни Ивайло Ванков.

От холдинга не казват дали водните дружества ще се включат в днешния национален протест по повод рекордното поскъпване на тока. Работодателските и синдикалните организации настояват от правителството незабавни и несимволични компенсации, които да не са за няколко фирми, а за всички 600 000 небитови потребители, сред които болници, училища, детски градини. На вчерашната среща с президента Румен Радев бизнесът и синдикатите не получиха уверения, че скоро ще има такива мерки.

Предишна статияCOVID-19: Броят на болните и починалите с коронавирус влезе в октомврийски пик
Следваща статияЧехия отменя ДДС върху тока и газа временно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук