Начало НОВИНИ Полският премиер обвинява ЕС в изнудване, тъй като спорът за върховенството на...

Полският премиер обвинява ЕС в изнудване, тъй като спорът за върховенството на закона ескалира

0

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини ЕС в изнудване в разгорещен дебат с шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно върховенството на закона.

Сблъсъкът в Европейския парламент е след решение на върховен полски съд, което отхвърля ключови части от законодателството на ЕС.

Фон дер Лайен каза, че ще предприеме действия, за да предотврати подкопаването на ценностите на ЕС в Полша.

В отговор Моравецки отхвърли „езика на заплахите“ и обвини ЕС в превишаване на правомощията си.

Проучванията на общественото мнение показват, че поляците в голяма степен подкрепят присъединяването към ЕС, но дясното националистическо правителство на Полша все повече противоречи на съюза по въпроси, вариращи от правата на ЛГБТ до независимостта на съдебната власт.

Последният спор се разрази заради безпрецедентно и противоречиво решение на Конституционния трибунал на Полша, което на практика отхвърля основния принцип, че правото на ЕС има приоритет пред националното законодателство.

Във вторник фон дер Лайен каза на Европейския парламент, че Европейската комисия – изпълнителната власт на ЕС – „внимателно оценява това решение“.

Тя каза, че ситуацията трябва да бъде разрешена, но беше категорична: „Това решение поставя под въпрос основите на Европейския съюз. Това е директно предизвикателство за единството на европейския правен ред“.

Обещавайки да предприеме действия,фон дер Лайен изложи три начина, по които Европейската комисия може да отговори на решението на полския съд.

Вариантите, според нея, бяха правно оспорване на съдебното решение, задържане на средства от ЕС и спиране на някои от правата на Полша като държава-членка.

Решението на трибунала поражда опасения, че Полша – подобно на Обединеното кралство – може да излезе от ЕС с така наречения Polexit. Но Моравецки многократно посочи, че страната няма планове да напусне съюза.

„Не трябва да разпространяваме лъжи за полския Polexit“, каза той пред Европейския парламент.

По -рано този месец повече от 100 000 души се събраха в столицата Варшава, за да покажат подкрепата си за членството на Полша в ЕС.

На митинга Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет, а сега лидер на опозиционната партия „Гражданска платформа“, призова хората да „защитават европейска Полша“.

Предишна статияОсвиркаха Бойко Борисов в Дупница (Видео)
Следваща статияСеверна Корея изстреля подозрителна ракета с подводница във водите край Япония

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук