Начало НОВИНИ Шефът на НЗОК: Предлагаме и общопрактиващите лекари да могат да издават рецепти...

Шефът на НЗОК: Предлагаме и общопрактиващите лекари да могат да издават рецепти за безплатни лекарства за пациенти с доказан коронавирус

0

„Ще предложим болниците, които лекуват COVID, да получат пари според дейността си”, обяви директорът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев в ефира на „Денят на живо”.

„Днес съм изпратил предложение в петък да бъде взето решение, което да бъде предложено на УС на БЛС. Това решение гласи – лечебните заведения, които лекуват COVID и имат над 10% заети легла, определени от РЗИ, на базата на определените стойности за септември, които са завишени, отчитайки дейността си, тя да се заплати. А до тази най-висока стойност, която е определена, да бъдат заплатени тези средства, за да може те да посрещнат увеличените сметки за ток, лекарства, кислород и лечението на пациентите”, обясни той.

„Защото голяма част от колегите са ангажирани с лечение на пациенти с коронавирус, заети са реанимационните легла и не могат да извършват операции. Дори и да увеличим цената на клиничната пътека, ако не я изпълнят, няма да получат тези пари”, добави Салчев.

„След много запитвания и по предложение на омбудсмана, предлагаме и общопрактиващите лекари да могат да издават рецепти за безплатни лекарства за пациенти с доказан коронавирус. Това ще влезе в сила в момента, в който Надзорният съвет вземе решение и се подпише от УС на БЛС”, съобщи още проф. Салчев.

„От следващия месец парите, които ще бъдат изплатени на тези, които са на първа линия, няма да бъдат 1000 лв., а 1200 лв. Тези средства ще бъдат изплатени на тези, които имат пълен работен месец. Парите се забавиха с няколко дни, докато изчаквахме трансфера, но те вече са изплатени”, обясни шефът на НЗОК.

Предишна статияПутин обявява неработна седмица в Русия поради големия брой инфекции с COVID-19
Следваща статияПротести срещу зеления сертификат блокираха движението по столични булеварди

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук