Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Аргирова: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на сертификат

Проф. Аргирова: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на сертификат

0

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта. Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване, затова наличието на антитела срещу COVID-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Това каза по БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова. 

По думите ѝ при ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса, затова имунитетът срещу коронавирус е по-траен.

Професор Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу COVID-19 от 3 до 6 месеца след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира още, че заповедта за въвеждането на зелени сертификати у нас е прекрасна, но е много закъсняла. Според нея тези мерки е трябвало да се въведат още през август, за да не се стига до толкова голям брой заразени.

Тя предупреди, че заради лесната циркулация на вируса в България има голяма опасност от появата на нови щамове с още мутации.

Предишна статияБГ токът за бизнеса 3 пъти по-скъп от германския
Следваща статияЗам.-здравен министър: Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук