Начало НОВИНИ COVID-19: Великобритания открива потомство на варианта Delta, което може да бъде още...

COVID-19: Великобритания открива потомство на варианта Delta, което може да бъде още по-заразно

0

Британското правителство потвърди във вторник, че следи отблизо появата на потомък на Delta варианта на коронавируса. Според доклад на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, публикуван миналия петък, този потомък, обозначен като AY.4.2, се разраства в Англия и може да бъде между 10% и 15% по-предаваем от Delta, който вече е два пъти по-заразен от оригиналния SARS-CoV-2.

Този нов потомък на варианта Delta (B.1.167.2) има две характерни мутации в S протеина, които са Y145H и A222V, които биха могли да предложат на вируса предимства за оцеляване, което би могло да го направи най -инфекциозния вариант от началото на пандемията, както е обяснено от професор Франсоа Болу, директор на Института по генетика към Университетския колеж в Лондон, за Science Media Center. 

„В този момент трябва да бъдем предпазливи. Обединеното кралство е единствената страна, в която се е развило по този начин и не бих изключил, че растежът му се дължи на случайно демографско събитие”, уточни Болу. По същия начин Рави Гупта, професор по клинична микробиология в университета в Кеймбридж, обясни пред британския вестник The Guardian, че тези мутации не са причина за особена загриженост. „A222V е наблюдаван в други линии на Delta. Той няма много голям ефект върху вируса“, каза Гупта.

COVID-19 е имал няколко варианта, които са довели до голямо увеличаване на броя на случаите, като вариантът Alpha, който изигра ключова роля за увеличаване на инфекциите миналата зима в Европа, както и вариантът Delta, който беше открит в Индия и сега характеризира по -голямата част от случаите у нас.

Предишна статияПротести срещу зеления сертификат блокираха движението по столични булеварди
Следваща статияЧехия и Румъния също въвеждат зелен сертификат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук