Начало НОВИНИ Кибершпионаж: оръжие срещу свободната журналистика

Кибершпионаж: оръжие срещу свободната журналистика

0

Кибершпионажът чрез програми като Pegasus е нарушение на правата на човека и е мощен инструмент срещу свободната журналистика.

Това изразиха този четвъртък някои експерти, които участваха в панел на 77-ото Общо събрание на Междуамериканската пресасоциация (IAPA) за въздействието на тези нови шпионски технологии, според тях, използвани срещу журналисти, опоненти и обикновени граждани. „Говорим за нов начин за предотвратяване на свободното развитие на журналистиката“, каза Хорхе Караско, директор на мексиканския седмичник Proceso, като посочи една от предполагаемите жертви на тези атаки.

Миналия юли разследване на международни медии разкри, че правителствата на няколко държави са се намесили в 50 000 телефона с програмата, от които 15 000 случая са били в Мексико по време на правителството на Енрике Пеня Нието.

Ерика Гевара Росас , директор на Amnesty International Americas, заяви, че тези технологии ще стават все по -усъвършенствани всеки ден и припомни, че в случая с Мексико е взета представителна извадка от хиляда намесени устройства и е установено, че голям брой са журналисти.

Безнаказаността за престъпления срещу журналисти и необходимостта от включване на повече жени в ръководството на медиите бяха други въпроси, които привлякоха вниманието на 77-ото Общо събрание на IAPA в четвъртък .

На вчерашното заседание магистратът на Междуамериканския съд по правата на човека Рикардо Перес Манрике заяви, че журналистиката е „една от най-опасните професии в света“ и в която има повече случаи на безнаказаност.

Предишна статияЕвропейските лидери приеха заключения относно високите цените на енергията
Следваща статияТалибаните нападнаха журналисти в Кабул по време на женски протест

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук