Начало НОВИНИ Талибаните нападнаха журналисти в Кабул по време на женски протест

Талибаните нападнаха журналисти в Кабул по време на женски протест

0

Група от около 20 жени дефилираха в околностите на Министерството на образованието до Министерството на финансите в Кабул.

Те скандираха лозунги като „не политизирайте образованието“ и носеха транспаранти с надпис „Нямаме право да учим или да работим“ и „Няма работа, бедност, глад“. Талибанските власти позволиха на жените да маршируват свободно за около час и половина, отбелязват журналисти на Франс прес.

Един талибан обаче удари чужд репортер с приклада на пушка и го изхвърли от парада, а друг го заплаши и рита. Най-малко още двама журналисти бяха пребити, докато се отдалечаваха, бягайки от талибаните, които ги заплашваха с вдигнати юмруци и ритници.

Захра Мохамади, един от организаторите на протеста, каза пред АФП, че жените са решили да излязат на улицата въпреки риска. „Това е положението: талибаните не уважават нищо нас, нито журналистите“, заяви тя. Междувременно те също поискаха достъп до образованието: „Училищата трябва да се отворят отново за момичета. Но талибаните ни отнеха правата“, добави Мохамади.

 „Моето послание към всички момичета и жени е следното: „Не се страхувайте от талибаните, дори ако семействата ви не ви позволяват да напуснете къщата. Не се страхувайте. Излезте, пожертвайте се, борете се за правата си“, каза Мохамади.

„Трябва да направим тази жертва, за да може следващото поколение да има мир“.

Някои от талибаните, придружаващи похода, носеха камуфлажно бойно оборудване като бронежилетки, каски и наколенки, а други носеха традиционно афганистанско облекло. Те бяха въоръжени с американски щурмови пушки М16 и АК-47.

Предишна статияКибершпионаж: оръжие срещу свободната журналистика
Следваща статияВалидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук