Начало НОВИНИ Байдън казва, че САЩ ще защитават Тайван, ако Китай атакува

Байдън казва, че САЩ ще защитават Тайван, ако Китай атакува

0

Президентът Джо Байдън каза, че САЩ ще защитят Тайван, ако Китай атакува, като очевидно отклонение от дългогодишната американска външна политика. Но по -късно говорител на Белия дом каза пред някои американски медии, че неговите забележки не означават промяна в политиката.

САЩ имат закон, който изисква от тях да помагат на Тайван да се защитава. Но той следва политика на „стратегическо двусмислие“, където умишлено не е ясно какво биха направили в действителност, ако Китай атакува Тайван.

Китай все още не е отговорил на коментарите на Байдън.

На събитие в кметството на CNN участник се позова на скорошни съобщения, че Китай е тествал хиперзвукова ракета. 

САЩ нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но му продават оръжие като част от своя Закон за отношенията с Тайван, който гласи, че САЩ трябва да предоставят на острова средства за защита.

Президентският офис на Тайван заяви, че нито ще се поддаде на натиск, нито ще „избърза в действията си“, когато получи подкрепа.

„Тайван ще покаже твърда решимост да се защити“, каза говорителят на президента Ксавие Ченг, който също така призна, че администрацията на Байдън продължава да демонстрира „твърда“ подкрепа за Тайван.

Китай все още не е отговорил. Но по-рано в четвъртък, пред кметството на Байдън, китайският посланик в ООН Джан Джун обвини САЩ, че „предприемат опасни действия, водейки ситуацията в Тайванския проток в опасна посока“.

Напрежението между Тайван и Китай се повиши през последните седмици, след като Пекин влетя десетки военни самолети в зоната на ПВО на Тайван.

Предишна статияСтефан Янев: Мерките са временни и ще бъдат отменени в момента, в който ситуацията се нормализира
Следваща статия4826 са новите случаи на коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук