Начало БЪЛГАРИЯ Държавата може да придобие “Топлофикация София”

Държавата може да придобие “Топлофикация София”

0
Държавата може да придобие “Топлофикация София” заради лошото управление на дружеството. Столичното парно е огромен длъжника на “Булгаргаз”, а това предизвика спорове и заплахи за спиране на кранчето.

На брифинг в Министерството на енергетиката обявиха – държавата може да поеме управлението и собствеността на “Топлофикация София” като един от възможните варианти. Работна група ще нищи и всички други опции, с които да се гарантира, че София няма да остане без парно през зимата. 

“Топлофикация София“ е натрупала дългове към енергийния холдинг на стойност близо 720 млн. лева.

“От 2009 година насам холдингът е въвлечен в тази драма, когато започва да цедира стотици милиони към дружеството. Нефинансираме ли нашето дъщерно дружество „Булгаргаз“, то не може да си изпълни ангажиментите по дългосрочните договори и тогава няма да питаме дали софиянци ще останат без отопление, а ще бъдат засегнати всички клиенти на „Булгаргаз”, посочи шефът на Българския енергиен холдинг Валентин Николов. 

По-рано през деня председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев поиска държавата да компенсира дружеството така, както се компенсира частният сектор. Днес изтича срокът, даден от „Булгаргаз“ на „Топлофикация София“, да изплати задълженията си към държавното дружество, които възлизат на 131 млн. лв.

Предишна статияМВР: Спецпрокуратурата отказва арести на престъпни групи
Следваща статияFacebook Papers: всички подробности за най-тежката криза, с която социалната мрежа се е сблъсквала

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук