Начало НОВИНИ „Новата Студена война“ изправя Китай срещу САЩ

„Новата Студена война“ изправя Китай срещу САЩ

0

„Новата Студена война“ между Китай и САЩ вече се разпростира в области като оръжията, разузнаването и анализаторите предвиждат сценарий, при който диалогът трябва да действа като противотежест на нарастващото геостратегическо съперничество между двете суперсили.

През последните седмици двустранното напрежение се засили заради споразумението за отбрана на Aukus между Вашингтон, Канбера и Лондон; напрежение в Тайван и Южнокитайско море или обвинения, че Пекин е тествал хиперзвукови ракети.

Обръщението на САЩ към Индо-Тихоокеанския регион, организирано чрез Аукус и първата среща на върха на групата Quad (САЩ, Австралия, Индия и Япония), за да я консолидират като демократичен стълб в лицето на все по-настоятелния Китай, е нещо, което силно раздразнява Пекин. „Международната общност не иска да знае нищо за разделенията или студените войни, но Съединените щати не спират да ги търсят. Те поставят своите геополитически интереси пред глобалната стабилност“, разкритикува наскоро китайското външно министерство, когато се позова на пакта Аукус, който планира да оборудва Австралия с подводници с ядрено задвижване.

„Сегашната ситуация е на „псевдо Студена война“, но не е като предишната поради икономическа взаимозависимост . Следователно и двете страни все още искат да поддържат контакт“, казва политологът Джоузеф Ченг, професор в университета в Хонконг.

От друга страна, неотдавнашните китайски военни маневри в Тайван, остров, за който Пекин претендира и на който Вашингтон е назначил военен контингент за поне година, биха били част от стратегията на китайския президент Си Дзинпин за укрепване на властта си. От Тайпе , някои висши служители прогнозират, че китайската външна политика може да бъде „още по-агресивна“ след Конгреса на комунистическата партия (ККП) следващата година.

През последните години Вашингтон обвини Пекин в „мащабен шпионаж“ – което доведе до закриването на китайското консулство в Хюстън и подобни отмъщения от страна на Пекин.

Предишна статияПочина младият изпълнител Денис Теофиков
Следваща статияПапата призовава за трайни решения за миграционните потоци в Средиземно море

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук