Начало НОВИНИ Терор в Хаити: повече от 15 000 жени и деца напускат домовете...

Терор в Хаити: повече от 15 000 жени и деца напускат домовете си, за да не бъдат отвлечени

0

Броят на децата и жените, отвлечени за откуп, нараства „тревожно“ в Хаити , където е имало най-малко 101 отвличания от януари до август, надвишавайки общия брой регистрирани през 2020 г., предупреди УНИЦЕФ в четвъртък, 21 октомври.

Според оценки на Unicef, базирани на официални източници, 71 жени и 30 деца са били отвлечени през първите 8 месеца на 2021 г., в сравнение с 59 жени и 37 деца през 2020 г., се казва в изявление на организацията.

Тази група представлява една трета от 455 отвличания, съобщени тази година , по-голямата част от тях са извършени в столицата Порт-о-Пренс, като по-голямата част от жертвите са граждани на Хаити.

Нарастването на отвличанията се случва в контекста на уличното насилие, свързано с бандата в и около Порт-о-Пренс, което принуди повече от 15 000 жени и деца да напуснат домовете си.

От това увеличение на отвличанията на деца и жени „най-тревожното нещо е, че вече няма граници“ за престъпниците, каза пред EFE шефът на комуникациите на Unicef ​​за Латинска Америка Лоран Дювилие.

В контекста на огромна бедност „големи части от Порт-о-Пренс са в ръцете на банди. Днес детето е продукт, който се продава и купува и, както при жените, „те са по -лесни за отвличане“, твърди той.

Освен това „родителите живеят с безпокойство през цялото време“ преди възможността децата да бъдат жертви на отвличане, нещо, което може да се случи навсякъде, у дома, на улицата, по пътя за училище, дори в църквата“, каза Дювилие.

Хаити продължава да се възстановява от опустошителното земетресение, което удари югозападната част на страната през август, оставяйки 130 000 къщи, повече от 1000 училища и около 90 здравни институции повредени или разрушени изцяло.

Освен това експулсирането от Съединените щати и други страни на повече от 7600 хаитянски мигранти, повече от половината жени и деца, може да изложи тези най-уязвими групи на насилие от банди.

Последното отвличане, което се случи, е това на 16 американски мисионери и още един канадец, които бяха отвлечени миналата събота, когато се върнаха от сиропиталище в покрайнините на столицата.

Въпреки че не е предоставена официална информация по случая, източници на Executive потвърдиха пред медиите, че бандата 400 Mawozo ги държи и иска откуп от 17 милиона долара за групата.

Източник: EFE

Предишна статияПапата призовава за трайни решения за миграционните потоци в Средиземно море
Следваща статия1370 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие при направени 10554 теста

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук