Начало НОВИНИ Джеф Безос разкрива планове за „космически бизнес парк“

Джеф Безос разкрива планове за „космически бизнес парк“

0

Blue Origin, компанията за космически туризъм, собственост на основателя на Amazon Джеф Безос, обяви планове за стартиране на търговска космическа станция.

Шефовете казаха в понеделник, че се надяват да управляват станцията, наречена „Орбитален риф“, до края на десетилетието.

В рекламния материал, публикуван от компанията, се твърди, че станцията ще бъде „бизнес парк със смесена употреба“ в космоса и ще приема до 10 души.

Компанията ще си партнира със Sierra Space и Boeing за изграждането на аванпоста.

Blue Origin заяви, че станцията с площ от 32 000 кв. фута ще предостави на клиентите идеално място за „създаване на филми в микрогравитация“ или „провеждане на авангардни изследвания“ и заяви, че ще включва и „космически хотел“.

На пресконференция за стартиране на инициативата ръководителите на Blue Origin и Sierra Space отказаха да дадат приблизителна оценка на разходите за сградата, въпреки че проектът изглежда е осигурен за голямо финансиране от Безос, който се ангажира да похарчи $1 милиард за година.

Съобщението идва, когато НАСА търси предложения за замяна на 20-годишната Международна космическа станция (МКС). Въпреки че финансирането на станцията е гарантирано най-малко до 2030 г., аванпоста отчаяно се нуждае от ремонт.

Руските официални лица по-рано предупреждаваха, че космонавтите й могат да напуснат станцията до 2025 г. поради опасения, че остарялото оборудване може да предизвика голям инцидент.

В отговор НАСА обяви плановете си по-рано тази година да възложи 400 милиона долара частни договори на космически компании, за да помогне на агенцията да замени застаряващия аванпост.

Въпреки това вероятно ще има остра конкуренция за финансирането. По-рано тази седмица партньорство между Nanoracks, Voyager Space и Lockheed Martin обяви собствените си планове за изстрелване на космическа станция в ниска орбита до 2027 г.

Досега тази година Blue Origin се сблъсква със смесени състояния. Големите изстрелвания на нейната ракета New Shepard, при които Безос и звездата от Star Trek Уилям Шатнър ​​излетяха в космоса, привлече значително медийно внимание.

Компанията обаче е изправена пред обвинения в сексуален тормоз на работното място и за затваряне на очите за сериозни опасения за безопасността от бивши служители.

Миналия месец тя пропусна доходоносен договор от НАСА на стойност 2,9 милиарда долара, който отиде за Space X на милиардера Илон Мъск, един от главните съперници на Blue Origin в комерсиалната космическа надпревара.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук