Начало НОВИНИ Документите във Facebook експлодират: „Те са толкова отвратителни, че трябва да доведат...

Документите във Facebook експлодират: „Те са толкова отвратителни, че трябва да доведат до бързи федерални действия“

0

Facebook беше засегнат в понеделник, 25 октомври, от съобщения от поне дузина американски медии, които се основават на вътрешни документи. Това се случи само часове преди очакваното публикуване на отчета за печалбите на компанията.

Гигантът на социалните медии е изправен пред буря от критики, тъй като бившият му служител, Франсис Хауген изтече вътрешни проучвания, показващи, че компанията е наясно с потенциалните щети, причинени от нейните уебсайтове, което накара американските законодатели да подновят натиска за нейното регулиране.

„ Документите във Facebook са толкова проклети, обезпокоителни и отвратителни, че би трябвало да доведат до бързи действия на федерално ниво“, туитира професорът по право от университета Фордхам Зефир Тийчът, позовавайки се на прякора, даден на изтичането на информация от компанията.

Журналистически организации като The New York Times, The Washington Post и Wired са сред тези, които са получили достъп до набора от вътрешни документи във Facebook, които Хауген първоначално изтече на американските власти и които бяха в основата на поредица от язвителни статии от The Вестник Wall Street Journal.

Facebook нарече информацията частична публикация на свои вътрешни проучвания, целящи да създадат негативно и неточно впечатление за социалната мрежа, използвана от милиарди хора.

Компанията планира да публикува тримесечните си приходи, които скочиха по време на пандемията поради масовото използване на онлайн инструменти.

Хауген, който ще свидетелства пред британските законодатели в понеделник, многократно е казвал, че компанията поставя на първо място непрекъснатия си растеж и следователно печалбата, благосъстоянието и безопасността на потребителите.

Facebook вече е засегнат от големи кризи, но разкритията за това, което се случва зад кулисите на компанията, разпалиха ярост от язвителни доклади и подновен натиск от страна на американските законодатели да предприемат действия относно регулирането на социалните медии.

В статията на Washington Post, публикувана в понеделник, се твърди, че Зукърбърг лично е подписал инициатива на авторитарното правителство на Виетнам за ограничаване на разпространението на така наречените „антидържавни“ публикации.

Доклад на Politico нарече документите „съкровище за антитръстовата борба на Вашингтон“ срещу платформата, разкривайки вътрешен разговор от служители за глобалното господство на Facebook.

Миналата седмица критиците на Facebook се насочиха към доклад, според който социалната мрежа планира да промени името си, с аргумента, че може да иска да отвлече вниманието от последните скандали и противоречия.

В доклада на уебсайта Verge, който Facebook отказа да потвърди, се казва, че компанията възнамерява да демонстрира амбицията си да бъде нещо повече от сайт за социални медии.

Въпреки многото противоречия, пред които е изправен Facebook , властите в САЩ не са създали ново и съществено законодателство, което да регулира социалните мрежи.

Компанията се възстанови от други скандали като Cambridge Analytica, британска консултантска компания, която използва личните данни на милиони потребители на Facebook, за да насочва политически реклами.

В този случай Марк Зукърбърг отиде във Вашингтон, за да се извини и компанията се договори с американските регулатори за плащане от 5 милиарда долара.

Предишна статияСъединените щати спират икономическата помощ на Судан след преврат
Следваща статияДжеф Безос разкрива планове за „космически бизнес парк“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук