Начало НОВИНИ ООН предупреждава, че концентрацията на парникови газове се е увеличила по начин,...

ООН предупреждава, че концентрацията на парникови газове се е увеличила по начин, невиждан досега

0

Този понеделник, 25 октомври, организацията на ООН, Световната метеорологична организация (СМО), издаде бюлетин, с който предупреди за увеличаването на парниковите газове през последната година.

„Последният път, когато сравнима концентрация на CO2 беше регистрирана на Земята, беше преди три и пет милиона години. По това време температурата беше с 2 до 3°C по-топла, а морското равнище между 10 и 20 метра по-високо от днешното, но тогава на планетата нямаше 7,800 милиона души”, обясни генералният директор на СМО, Петери Таалас.

СМО посочи, че емисиите не спират, след като излязат на повърхността, което би причинило опасно повишаване на температурата в световен мащаб. „Тъй като въглеродният диоксид (CO2) е дълготраен газ, наблюдаваното в момента температурно ниво ще се запази в продължение на няколко десетилетия, въпреки че емисиите бързо намаляват до нетна нула“, предупреди служителят.

По този начин бюлетинът на СМО е предназначен до край, за да изпрати силно научно послание дни преди климатичната конференция COP26 , която ще се проведе в Глазгоу от неделя, 31 октомври до 12 ноември.

„Ако се запази сегашният темп на нарастване на концентрациите на парникови газове, повишаването на температурата в края на този век далеч ще надхвърли целта, установена в рамките на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 o 2 ° C над прединдустриалните нива, “, каза говорителят на организацията на ООН.

По този начин беше предупредено, че ако изкопаемите ресурси продължат да се използват по неограничен начин, затоплянето на света може да достигне температура до четири градуса до края на века.

„Трябва да трансформираме нашите промишлени, енергийни и транспортни системи и целия си начин на живот. Необходимите промени са достъпни и технически осъществими. Няма време за губене“, каза Таалас.

Предишна статияFacebook Papers: всички подробности за най-тежката криза, с която социалната мрежа се е сблъсквала
Следваща статия5863 са новозаразените с коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук