Начало НОВИНИ СЗО декларира, че пандемията е „далеч от края си“ и поддържа глобалната...

СЗО декларира, че пандемията е „далеч от края си“ и поддържа глобалната извънредна ситуация

0

Комитетът за спешни случаи на Световната здравна организация (СЗО) за COVID-19 заключи на последното си заседание, че пандемията все още е „далеч от края си“.

Както съобщиха днес от СЗО на деветата среща на експертния комитет, която се свиква на всеки три месеца, за да анализира бъдещето на здравната криза, единодушно прие, че коронавирусът продължава да има потенциал да се предава в международен план и все още изисква глобален отговор. 

Продължителността на международната тревога предполага необходимостта от всички държави да продължават да прилагат мерки за физическо разстояние, ваксинация, бърза диагностика и лечение, се казва в изявление на комисията.

Той също така повтори призива, отправен през последните месеци от генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, 40% от населението на всички страни да бъде ваксинирано преди края на 2021 г., процент, който все още е труден за достигане.

В този смисъл комисията, съставена от 19 експерти и председателствана от французина Дидие Хюсен, изрази загриженост относно трудностите при реагиране на пандемията, пред която е изправена Африка, въпреки че официално е континентът с най-малко случаи на планетата.

Комитетът повтори призива си към страните да анализират възможните рискове от предаване при големи масови събития и при международни пътувания, въпреки че препоръчва доказателството за ваксинация да не е единственият възможен начин за пътник да пътува до друга държава.

Пандемията причини почти пет милиона смъртни случая за двадесет и два месеца и въпреки че през последните два месеца има общо намаление на случаите и смъртните случаи в световен мащаб, всичко показва, че тази седмица ще има увеличение и на двата показателя, главно поради възобновяването на заразите в Европа.

Предишна статияЗукърбърг казва, че има координирани усилия за опетняване на компанията му
Следваща статияКацаров: Стремим се и правим всичко възможно да избегнем локдауна у нас, но това не зависи само от нас, зависи от цялото ни население

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук