Начало НОВИНИ Съединените щати спират икономическата помощ на Судан след преврат

Съединените щати спират икономическата помощ на Судан след преврат

0

Понеделник, 25 октомври, говорителят на Държавния департамент на САЩ, Нед Прайс, обяви, че след преврата, извършен от военните в Судан, северноамериканската страна реши да спре финансовата помощ от 700 милиона долара за африканската нация. Според комуникатора сумата е била предназначена да помогне за демократичния преход на страната в криза.

„Преходното правителство, ръководено от цивилни, трябва да бъде възстановено незабавно и да представлява волята на народа“, каза пред медиите Нед Прайс, представител на правителството на САЩ.

Прайс също даде да се разбере пред пресата, че Съединените щати нямат предварителна информация за плана на военните да отстранят суданския премиер Абдала Хамдок . По същия начин се посочва, че все още не могат да се свържат със задържания лидер, който е под домашен арест.

Този понеделник суданският генерал Абдел Фатах ал Бурхан нареди разпускането на преходните власти в страната и чрез завземането на властта политици, цивилни и длъжностни лица бяха задържани, за да постановят извънредно положение.

Чрез социалната мрежа Facebook, на Министерството на информацията и съобщенията в Судан е описано подробно, че мобилен телефон и интернет услуги са били спрени поради прекъсване от самите военни. Освен това те уточниха, че именно те контролират радио и телевизионните студия в град Омдурман, вторият по големина в страната.

Изправени пред това, хиляди граждани излязоха на улиците, за да отхвърлят военния режим. До момента, според германската медия DW, въоръжените сили са причинили три смъртни случая и най-малко 80 ранени по време на протестите срещу преврата.

Този понеделник, чрез изявление, Волкер Пъртес, специален представител на Организацията на обединените нации (ООН) за Судан, призова африканската страна да възстанови конституционния ред и поиска освобождаването на политически лидери, задържани досега. Освен това той се позова за гарантиране на безопасността му и за възобновяване на диалога между военните и официалните лица.

Предишна статияДаниела Везиева: Проблемът ни е с бизнес средата, а не с данъците
Следваща статияДокументите във Facebook експлодират: „Те са толкова отвратителни, че трябва да доведат до бързи федерални действия“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук