Начало НОВИНИ Facebook Papers: всички подробности за най-тежката криза, с която социалната мрежа се...

Facebook Papers: всички подробности за най-тежката криза, с която социалната мрежа се е сблъсквала

0

Социалната мрежа, управлявана от Марк Зукърбърг, беше обвинена, че позволява на речта на омразата да се разпространява в световен мащаб и че нейният алгоритъм подхранва токсична линия. Човекът, който направи небрежността на Facebook публично достояние, беше Франсис Хауген, бивш служител на платформата, който предостави серия от документи, които ще послужат като доказателство.

Хауген осъди практиките на компанията и изпрати повече от 10 000 страници вътрешни документи във Facebook като оповестявания пред Комисията за ценни книжа и борси. Той също така свидетелства в Конгреса на САЩ и предостави тази информация. Записите бяха пуснати и на 17 американски новинарски организации.

Миналия петък, 22 октомври, от медиите започнаха да публикуват поредица от статии, в които са разяснени подробностите за предоставените документи. В тези редакции, наречени „The Facebook Papers“, редакционните статии разкриха вътрешната култура на Facebook.

Подходът за дезинформация, модерирането на речта на омразата, вътрешното разследване на неговия алгоритъм за новинарска емисия и вътрешна комуникация, свързана с нахлуването в Белия дом от движението „Спрете кражбата“ от 6 януари 2021 г. са само някои от засегнатите теми в тези записи, разкрити от бившия работник.

„Лидерите на компанията знаят как да направят Facebook и Instagram по-сигурни, но не правят необходимите промени, защото са поставили астрономическите си предимства пред хората. Конгресът трябва да действа. Те няма да решат тази криза без ваша помощ“, коментира Хауген в показанията си пред Конгреса на САЩ.

Освен документите беше представена информация за вътрешен одит и дневник, който показва в реално време контрамерките, които служителите на Facebook прилагаха със закъснение. Тези факти са взети като доказателство, че платформата не е била програмирана да сегментира опасно съдържание като това, споделяно от движението „Спри кражбата“. Известно е, че тази група е използвала социалната мрежа, за да организира, да привлече повече членове и да планира всяко действие, за да поеме контрола над Капитолия. Facebook предприе действия след събитията на 6 януари.

Според вътрешните документи, видяни от CNN, няколко служители на Facebook непрекъснато демонстрираха липсата на контрол, която платформата упражнява върху съдържание или съобщения, които разпространяват и насърчават насилието в „рискови“ страни като Етиопия, където избухна гражданска война. 

Усилията на Facebook за модериране не са достатъчни, за да сложат край на вълната от съдържание, подхранващо реч на омразата, дезинформация и престъпност. Чрез това, което е посочено в документите на Франсис Хауген, е потвърдено, че компанията не е предприела необходимите мерки за спиране на трафикантите на хора през 2018 г.

От своя страна Facebook отхвърли твърденията на разследването и информацията, разкрита от Хауген, заявявайки, че бившият служител е избрал конкретни документи, за да представи „несправедлив“ образ на компанията.

Предишна статияДържавата може да придобие “Топлофикация София”
Следваща статияООН предупреждава, че концентрацията на парникови газове се е увеличила по начин, невиждан досега

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук