Начало БЪЛГАРИЯ Гълъб Донев: Има възможност за вдигане на минималната работна заплата

Гълъб Донев: Има възможност за вдигане на минималната работна заплата

0

Има възможност за вдигане на минималната работна заплата, предстои диалог със синдикалните и работодателски организации. Предстой разработването на държавния бюджет за следващата година, от който също ще зависи как ще се разпределят пари за социални политики. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред БНТ.  разработването на държавния бюджет за следващата година

„Неминуемо доходите са определящи за качеството на живот на българските граждани. Въпросът е доколко и има ли необходимост от нарастване на минималната работна заплата, защото синдикатите настояват от 1 ноември тя да стане 700 лв., от 1 януари – 764 лв., а голяма част браншови организации настояват това да не се случва, обясни още Донев.

„120 лв. за българските пенсионери са решение на Народното събрание и срокът им е до 31 декември тази година. От 25 декември ще се преизчислят всички пенсии с вдигане на коефициента за стаж с 1.35. С бюджета за следващата година трябва да се реши дали тази антикризисна мярка да продължи и с какви средства колко да се подпомагат пенсионерите“, допълни Донев.

Няма постъпили сигнали към контролните органи, че работодатели принуждават своите служители да се ваксинират. Ваксината е доброволна, не задължителна. Това, което е въведено със „зеления сертификат“ е за ваксина, преболедуване чрез PCR или антигенен тест или чрез тестове. Единственият начин да ограничим това заразно заболяване е чрез въведените мерки, коментира още социалният министър. „Тестовете, които са предоставени към РЗИ са безплатни, но пробовземането се заплаща.Всеки работодател от тези, които са по заповедта, може да се свърже с РЗИ и да вземе безплатни тестове“, коментира той. И обърна внимание, че трябва да има медицинско лице, което да извърши пробовземането.

„Няма казус по нарушаване на трудовите права в тази ситуация, в която се намираме. Заповедта дава право на избор какво ще представи като сертфикат, за да отговаря на заповедта, увери Донев. Той подчерта, че през 2021 г. неплатеният отпуск до 90 работни дни се счита за трудов и осигурителен стаж. Социалният министър засегна и темата с високата електроенергетика. „Държавата прие помощ от 110 лв мегаватчас помощ за потребителите на свободния пазар“, припомни Донев.

Засега не се предвижда помощ за битовия потребител, като се очаква цената да се регулира.

Предишна статияКонституционният съд решава за гражданството на Кирил Петков
Следваща статияАлександър Златанов: Ако нещата продължават да ескалират, ще се стигне и до локдаун

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук