Начало БЪЛГАРИЯ Държавата уреди старите сметки и плати дълга на „Топлофикация София“

Държавата уреди старите сметки и плати дълга на „Топлофикация София“

0

Държавата уреди старите сметки и плати дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“. Това съобщи днес директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Чрез цесия необслужваните задължения на столичното парно към „Булгаргаз“ за 131 млн. лева са прехвърлени на държавния Български енергиен холдинг, които ще ги плаща. 

Държавният доставчик „Булгаргаз“ беше дал ултиматум на „Топлофикация София“, че без уреждане на задължението няма да получава нови доставки на природен газ. Общинското предприятие обаче не бе особено притеснено, че това наистина ще се случи – то от години злоупотребява с факта, че има милион абонати в столицата и че никой няма да посмее да ги остави без топла вода и отопление, спирайки кранчето за газа – особено на прага на зимата. Факт е, че за пореден път държавата го спасява и се нагърбва да плаща просрочените задължения за синьо гориво.  

Сега се очаква решение и по следващата точка от упорито лансирания в последните месеци „аварийно-спасителен“ план – държавата да влезе като собственик в „Топлофикация София“ чрез БЕХ – Българския енергиен холдинг. Един от въпросите е какъв процент от акциите да придобие БЕХ и дали София да запази някакъв дял. Такава смяна на собствеността изглежда безсмислен и обречен ход, защото и правена и преди и не е водила до никакви подобрения. 

Предишна статияБългария е на шесто място сред десетте най-бедни страни в Европа
Следваща статияМВР и НАП влязоха на проверка в „Автомагистрали” ЕАД

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук