Начало БЪЛГАРИЯ Инспектори от МВР и НАП влязоха в пътната агенция

Инспектори от МВР и НАП влязоха в пътната агенция

0

Полицията и НАП влязоха в Агенция „Пътна инфраструктура“ тази сутрин. Акцията е част от започналата проверка за нередности около строителството на автомагистрала „Хемус“. Вчера полицаи и инспектори на НАП и на агенцията за финансов контрол „посетиха“ изненадващо  и държавното дружество  „Автомагистрали“ и иззеха папки, свързани с изграждането и финансирането на големия инфраструктурен проект. 

За 11 ч. е насрочен брифинг, на който двама министри – Бойко Рашков и Виолета Комитова, и директорът на НАП Румен Спецов, ще дадат повече яснота за действията на разследващите.

Вчера от Главна дирекция Национална полиция информираха, че предстои да бъдат разпитани и свидели, след като от офиса на „Автомагистрали“ бе иззета документация.

Проверките в дружеството продължават вече 6 месеца и не са от днес, обявиха от ръководството на „Автомагистрали“ в коментар, излъчен от Нова тв. Разликата сега била, че проверката се прави на място, снимат се документи, разпитват се служители, проверява се дейността на компанията за години назад. От „Автомагистрали“ припомнят, че проверки е имало и от ДАНС, и от прокуратурата.

Ден по-рано МВР пусна дрон, за да търси и доказва евентуални престъпления при строежа на магистрала „Хемус“. Полицията демонстрира и рекламира действията си, като дори покани екипи на медиите, които да ги заснемат. Отделно от това пусна и няколко видеоклипа на сайта си.

Ангажирали сме сериозен ресурс от служители на ГДНП и ОДМВР-Ловеч за ускорена проверка на строителството на АМ „Хемус“, обяви в сряда главен комисар Станимир Станев, директор на националната полиция. Проверката основно се извършва от националната полиция, а част от нея  – в участъка на лот 4 и 5 от автомагистрала „Хемус“ , е възложена и на служители от ОДМВР-Ловеч. 

Тогава стана ясно и, че се проверяват в детайли договорите, включително  собствеността на терените, отчужденията, разрешението за строеж, наличието на наеми за техника и доставка на материали.

Само преди дни, служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков даде да се разбере, че се очакват разкрития за престъпления, свързани със строежите на пътища. „Сега има данни за престъпления, които миришат на асфалт“, каза още той и допълни, че  прокуратурата и там нищо не е предприела, защото би засегнала интересите на бившите властимащи. „Един известен и велик, може би, жилав пътностроител от началото на годината до настоящия момент е превел 21 млн. лв. в ОАЕ“, каза Рашков, без да назове бизнесмена, нито да отговори дали става дума за средства от печалби или за мръсни пари. Каза обаче, че това не е единичен случай. По думите на министъра и за този случай в близките дни обществото ще се запознае с фактологията.

Предишна статия5178 са новите случаи на коронавирус у нас
Следваща статияБившата съпруга на Брендо осъди прокуратурата за близо 120 000 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук