Начало НОВИНИ Критики и скандали: Тедрос, експертът по малария, който трябваше да ръководи борбата...

Критики и скандали: Тедрос, експертът по малария, който трябваше да ръководи борбата срещу COVID-19

0

Етиопецът Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО) и отсега нататък единственият кандидат, който да остане неин ръководител до 2027 г., пое юздите на тази организация през 2017 г. без да си представя, че ще трябва да се изправи пред най-лошата здравна криза.

Този 56-годишен микробиолог и експерт по малария, Етиопски гражданин, но роден в Асмара (сегашната столица на Еритрея), се появява публично поне веднъж седмично в продължение на почти две години, с малко почивка, за да управлява международната борба срещу COVID.

Неговият мандат не мина без критики, често идващи от Съединените щати.

Миналата година тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп обвини Тедрос и СЗО, че са били небрежни през първите месеци на пандемията и че не са били по-любопитни с данните, предоставени от Китай в началото на 2020 г. за първите случаи на вируса.

Тези критики накараха Тръмп да обяви оттеглянето на страната си от СЗО , заплаха, която неговият приемник Джо Байдън отмени в първия си ден на поста въпреки факта, че настоящият президент на САЩ продължава да оказва натиск върху Тедрос Аданом Гебрейесус и неговата организация за допълнително разследване на произхода на коронавируса в Ухан, Китай.

Въпреки че някои лидери от Европа, особено миналата година, понякога се присъединяваха към тези критики, включително Франция, Германия и Испания, те подкрепиха кандидатурата на Тедрос за преизбиране.

Бившият етиопски министър на здравеопазването (2005-12) и на външните работи (2012-16), Тедрос също е изправен пред подновен натиск да приеме Тайван в СЗО, въпреки отказа на Китай.

В същото време отношенията с правителството на собствената му страна се охладиха през последните месеци, поради публични изявления, в които Тедрос изрази безпокойството си от насилието в северния регион Тигрей, откъдето произлиза семейството му.

Въпреки всички тези трудности през последните две години Тедрос Аданом Гебрейесус се превърна в една от най-известните личности в света и едно от лицата на глобалната борба срещу пандемията, която е на път да достигне 250 милиона инфекции и пет милиона смъртни случая.

Тази година, в която планетата, за разлика от 2020 г., вече има ваксини срещу коронавируса, Тедрос и СЗО се посветиха на искането за по-справедливо разпределение на дозите, като се аргументираха, че ако останат много неваксинирани райони по света вирусът може да мутира до по-опасни варианти.

Етиопският експерт от месеци настоява, че поне 40% от населението на всяка страна трябва да бъде ваксинирано преди края на годината и че този процент трябва да достигне 70% до средата на 2022 г., въпреки че тази цел все още е далечна за постигане в страни с по-ниски доходи.

Предишна статияИталия разрешава на 367 мигранти да слязат в Палермо
Следваща статияКитай осъжда на смърт шофьор, убил петима души

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук