Начало БЪЛГАРИЯ Стефан Янев: Всички усилия, които предприема служебният кабинет е да не се...

Стефан Янев: Всички усилия, които предприема служебният кабинет е да не се стигне до локдаун

0

Това заяви премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в реално време в рубриката „Властта говори! Открито”.

Пикът на заболеваемостта може би е в някакво плато. Надявам се в следващите дни това да се потвърди. Зеленият сертификат спомогна много повече хора да се тестват и да се разкрие т.н. скрита заболеваемост, коментира Янев.

Той подчерта, че изборите са конституционно право на българските граждани и те ще бъдат проведени, така, както са планирани. В това отношение не могат да бъдат взети други решение, освен тези, взети от Народното събрание. Подготовката върви нормално, нямаме непреодолими проблеми, така че те ще бъдат проведени на 14 ноември, каза премиерът в отговор на въпрос.

Служебният премиер отново акцентира, че властите не задължават никой да се ваксинира. Това е въпрос на личен избор, а зеленият сертификат е световна практика като начин за ограничаване на предаването на вируса.

От думите му стана ясно, че в момента медицински специалисти, под егидата на МЗ, работят по вариант за разширяване действието на зеления сертификат и за преболедували с доказан лабораторен антигенен тест.

Възможно е подобно решение, но нека се произнесат хората, които се занимават с наука и обществено здраве. Това решение не е политическо, каза Стефан Янев.

Утре предстои отварянето на офертите за щадящите тестове, които да бъдат използвани в училищата, съобщи Стефан Янев. Той не се ангажира със срок кога децата, които в момента са на дистанционно обучение ще могат да се върнат в клас. В четвъртък здравните власти съобщиха, че за малките деца от 1 до 4 клас това ще е възможно след седмица – на 8 ноември.

Предполагам, че в следващите десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи, каза премиерът.

Янев припомни още веднъж, че родителите ще имат възможност – или да оставят детето си на онлайн обучени вкъщи, или да дадат съгласието си то да бъде тествано на входа на училище чрез щадящ тест.

Предишна статияГоривата поскъпват още до края на годината
Следваща статияИталия разрешава на 367 мигранти да слязат в Палермо

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук