Начало НОВИНИ УТРЕ: Очаква се силна геомагнитна буря, която ще засегне цялата Земя

УТРЕ: Очаква се силна геомагнитна буря, която ще засегне цялата Земя

0

Тази нощ и в ранните часове на утрешния ден се очаква да започне силна геомагнитна буря, която ще засегне цялата Земя, включително и България.

Явлението се дължи на продължителните изригвания на Слънцето, които се наблюдават от 26 октомври тази година. Оттогава има поредица от изригвания, които в началото бяха по-слаби. Вчера имаше едно доста силно изригване на Слънцето, а днес – малко по-слабо изригване, каза за БТА доц. Петя Трифонова – заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН /НИГГГ-БАН/.

„Вероятно тази маса от заредени частици, изхвърлени от Слънцето, още през нощта ще достигне до Земята и ще се формира магнитна буря. Най-засегнатите райони се очаква да са тези, които са над 50 градуса географска ширина, а България е под тях и се очаква, че у нас геомагнитната буря ще е от по-слаба степен”, обясни доц. Трифонова.

„Магнитната буря може да засегне високочестотните сигнали, които се предават, включително и от мрежите за спътникова навигация (GPS). Много силна магнитна буря е имало през този период на октомври и през 2003 г., като тя е продължила повече от две седмици“, коментира доц. Петя Трифонова.

„Сега сме в началото на цикъла на слънчевата активност и би трябвало Слънцето да не е толкова активно. В момента когато Слънцето изригва, това, което изхвърля, като маса, полита към Земята, и така се формира геомагнитна буря. Очаква се, за последните десетина години, предстоящата геомагнитна буря да е една от най-силните – да достигне К-индекс 7, който не е от най-високата степен”, обясни зам.-директорът на НИГГГ-БАН.

Доц. Трифонова подчерта, че според медицината, смущенията, предизвикани от геомагнитните бури, се отразяват на хората, които имат високо кръвно налягане, както и на тези с проблеми в сърдечно-съдовата система, с проблеми в съня и с депресивни състояния.

Източник: НОВА 

Предишна статияКитай осъжда на смърт шофьор, убил петима души
Следваща статияИсторическа среща между Байдън и папата: 75 минути разговор във Ватикана

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук