Начало НОВИНИ Илон Мъск критикува данъка върху богатите: Ще използвам парите, за да отведа...

Илон Мъск критикува данъка върху богатите: Ще използвам парите, за да отведа човечеството на Марс

0

Илон Мъск, новият най-богат човек в света, тази седмица разкритикува данъка върху милиардерите, набран от Демократическата партия в САЩ, под ръководството на президента Джо Байдън. Шефът на Tesla отговори, че планира да инвестира парите си в достигането на Марс.

„Моят план е да използвам парите, за да отведа човечеството на Марс и да запазя светлината на съзнанието“, увери той в сряда, 27 октомври, в своя проверен акаунт в Twitter. Мъск заяви, че иска да изпрати хора на Марс това десетилетие и дори се надява да стартира пилотирана мисия през 2026 г..

Така той отговори на данъка върху големите богатства, който Байдън планира да използва за финансиране на инвестиционните си планове. Според международни медии, ако бъде одобрен в Конгреса на САЩ , Мъск ще трябва да плати около 50 милиарда долара на федералното правителство.

„В крайна сметка им свършват парите на други хора и след това идват за вас“, добави той в друг критичен туит.

Изправени пред съпротива от страна на част от демократите за повишаване на данъците на мултинационалните компании, за да плащат за инфраструктурата и социалните програми на Байдън, идеята за облагане на латентни капиталови печалби се появи отново. Тоест печалби, спестени в големи портфейли от акции.

Днес магнат като Мъск или Джеф Безос, основател на Amazon, не плащат данъци върху тези спящи печалби под предлог, че не съществуват.

Идеята за облагане на тази скрита печалба е на масата, каза в неделя председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Вместо това министърът на финансите Джанет Йелън каза: „Не бих нарекла това данък върху богатите“. „Но това би улеснило получаването на капиталови печалби, които представляват изключително важна част от доходите на най-богатите хора и в момента не се облагат с данъци.“

Предложението е насочено към хора с активи над един милиард долара или които освобождават приходи от повече от 100 милиона долара за три години; което означава по-малко от 1000 данъкоплатци, според The ​​Wall Street Journal. Други медии казват, че има около 700 милиардери.

„Би било малко скромно (само около 1000 сътрудници). Но какъв невероятен повратен момент в историята на Съединените щати“, туитира Габриел Зукман, професор в университета в Бъркли.

За Пелоси данъкът ще внесе в хазната поне около 200 000 милиона долара за 10 години.

Предишна статияИсторическа среща между Байдън и папата: 75 минути разговор във Ватикана
Следваща статияКитай отменя сватби и полети: ограничава трети град поради избухването на COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук