Начало НОВИНИ Историческа среща между Байдън и папата: 75 минути разговор във Ватикана

Историческа среща между Байдън и папата: 75 минути разговор във Ватикана

0

Папа Франциск и президентът на на САЩ , Джо Байдън се срещнаха днес във Ватикана за около 75 минути, съобщи пресслужбата на Светия престол. Частната среща продължи много по-дълго от други разговори между папата и гостуващите държавни и правителствени глави и след нея бяха разменени подаръци.

В делегацията на САЩ бяха държавният секретар Антони Блинкен, съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и първата дама Джил Байдън.

След тази първа среща с папа Франциск като президент на Съединените щати, Байдън се срещна с държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин.

По време на традиционния обмен на подаръци папа Франциск връчи на Байдън акерамика, представяща поклонник, неговите писания и посланието му за Деня на мира.

От своя страна американският президент подари на папата ръчно бродирана ризница от 1930 г. от Обществото на Исус, която принадлежи към колекцията на църквата „Света Троица“ във Вашингтон.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви в изявление, че са говорили за това как да работят заедно за „прекратяване на пандемията от COVID-19, справяне с изменението на климата и грижата за бедните“.

Байдън е вторият католически американски президент след Джон Кенеди, който посети Павел VI през юли 1963 г., само седмици след избирането му за понтифик.

Президентът на демократите посещава Ватикана на фона на критики от най-консервативните сектори на Американската католическа църква за позицията му в полза на правата на абортите.

Това изслушване се провежда и две седмици преди есенната асамблея на Конференцията на католическите епископи на Съединените щати в Балтимор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук