Начало БЪЛГАРИЯ Полша започна изграждането на стена по границата с Беларус

Полша започна изграждането на стена по границата с Беларус

0

Полският парламент одобри с голямо мнозинство предложението на правителството за изграждане на стена по границата с Беларус, за да се спре притокът на нелегални мигранти, предаде Франс прес. 

Стената ще се разпростира на повече от 100 километра по източната граница на Европейския съюз и ще струва 353 млн.евро.

Полският президент Анджей Дуда обяви, че ще подпише закона веднага щом бъде одобрен от парламента.Литва също започна да строи стена по границата с Беларус. От началото на годината в страната от Беларус проникнаха над 4000 незаконни имигранти от страни в Азия и в Африка. 
 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко си отмъщава за санкциите на ЕС, като предлага на мигранти туристически визи и им помага да преминат границата на Беларус безпроблемно, за да стигнат до страните от ЕС. Би Би Си проследи перипетите на сирийски мигранти, които се опитват да стигнат до Германия. Те преминават от Беларус в Полша и  стигат ЕС. Хиляди обаче се оказват в ареста. Най-малко седем са починали от хипотермия в горите край Полша.

Би Би Си проследява Идрис и приятелите му, които напускат Северен Ирак в края на септември. Идрис записва пътуването с телефона си и изпраща на журналистите поредица от видеоклипове. Групата е съставена от сирийски кюрди на не повече от 20 години, които искат да стигнат до страните от ЕС в търсене на по-добро бъдеще. Всички са от Кобане – сцена на свирепи боеве между кюрдски бойци и “Ислямска държава“, започнали в края на 2014 г. Но докато мотивите им – политическа нестабилност у дома, страх от военна служба, липса на работа – са познатият рефрен на мигрантите по целия свят – маршрутът, по който поемат, е нов.

Идрис признава, че не би напуснал Сирия, ако Александър Лукашенко не беше предложил нов и по-безопасен маршрут. Той има предвид предупреждението на президента, че повече няма да спира мигрантите да преминават от Беларус в страните – членки на ЕС. Вместо опасно пътуване с лодка през Средиземно море сега всичко, което мигрантите трябва да направят, е да летят до Беларус, да карат няколко часа до границата и след това просто да преминат пеша в една от трите съседни държави – Полша, Литва или Латвия. 

Идрис и приятелите му тръгват от Ирбил в Северен Ирак на 25 септември. Идрис оставя съпругата си и дъщерите си в Кобане, обещавайки, че евентуално могат да дойдат при него в Европа. За мнозина летището в Ибрил е мястото, откъдето започва пътуването към Европа. Това е бизнес от уста на уста, със съвети за пътуване, разпространявани онлайн, във Фейсбук и чат групи. Идрис и приятелите му имат билети и седемдневни туристически визи за Беларус. За мигрантите, които търсят безопасно преминаване през Минск, беларуските туристически компании първоначално изпращат онлайн покани, за да позволят на хората да се качат на полетите за столицата. Но когато някои започват да печелят пари от фалшиви покани, правилата се променят. Сега мигрантите се нуждаят от поставен на място печат в паспорта си, за да резервират полет.

След това е нужен контрабандист. Тук става скъпо. Джоуван е ветеран контрабандист, организирал пътувания през Турция и Гърция по време на миграционната криза през 2015 г. „Ако използвате контрабандист, това ще ви струва много. Между 9000 и 12 000 долара. Минавате през непознати гори, в чужда страна. Разбойници чакат да ви откраднат парите. Мафията ви наблюдава. Има диви животни на свобода, реки и блата за преминаване. Скачате в неизвестното, дори ако използвате GPS“, казва той. Попитан за отношението на властите в Беларус, Джоуан казва, че те помагат на хората.

Когато Идрис и приятелите му стигнат до Минск, откриват, че там гъмжи от мигранти, поели по същия път към Европа. На кадрите на Идрис от летището в Минск се вижда претъпкана зала с пътници, проснати по пода, чакащи за обработка на документи. През август иракските авиолинии отстъпиха под натиска на ЕС и отмениха директните полети от Багдад до Минск. Но мигрантите продължават да пристигат с полети от Истанбул, Дубай и Дамаск. Подобно на мнозина, които минават по този път, Идрис и приятелите му имат резервации в хотел „Спутник“ в столицата.  Други обаче имат по-малко късмет. Кадри, споделени в социалните мрежи, показват мигранти в спални чували в близкия подлез.

Идрис казва, че се е свързал с контрабандисти, които да преведат него и приятелите му през полската граница до Германия. 
„Пресичаме границите нелегално. Не знаем какво ще се случи. Не можем да се доверим на никого, дори на нашия контрабандист“, казва той. Пътуването от Ирбил до Беларус е струвало 5000 долара на човек, включително самолетни билети, хотелски резервации и туристически визи. Групата на Идрис обаче напуска Минск твърде късно на следващия ден и не успяват да се срещнат с човека, който да ги заведе до границата. Отиват в друг хотел. Разходите се трупат. Групата трябва да наеме две коли от Минск, като плати по 400 долара за всяка.

Отвъд северозападната граница на Беларус, в Литва, молитвите и мечтите на хиляди мигранти като Идрис са разбити. До август повече от 4000 са преминали през до голяма степен неоградената граница. Някои продължават към Западна Европа, но много са заловени и чакат Литва да измисли какво да прави с тях. Други са получили убежище, но това не включва сирийци или иракчани. В Кибартай повече от 670 мигранти са преместени в бивш затвор. Властите се опитват да го направят възможно най-годен за обитаване. Топлите килии са по-добрият вариант от палатковите лагери близо до границата, които доскоро бяха пълни с мигранти. Място в бившия затвор са намерили иракчани и сирийци, но други са дошли от далечни страни като Йемен, Сиера Леоне и дори Шри Ланка. Потокът от мигранти в Литва вече е спрян, отчасти благодарение на повишената сигурност на страната на границата, подпомагана Frontex. 

Вторият опит на Идрис и приятелите му да преминат полската граница завършва неуспешно. Полицията спира групата, взима паспортите им и казва на шофьорите да върнат мигрантите в Минск. 11 дни след пристигането си в столицата на Беларус, те се опитват да стигнат до Полша за трети път и успяват. Граничарите от Беларус се намесват. Минути по-късно пристига бронирана кола и ги откарва до военен камион с 50 други мигранти. След това войник придружава цялата група в продължение на 200 метра и им показа пътя към Полша. Идрис каза, че войникът дори им е помогнал да преминат границата. Видеоклиповете, които изпраща през следващите два дни, показват, че пътуването взима своето. Двудневният преход през блата и гъста гора довежда групата до ръба на изтощението. В един момент Идрис пада в канавка и удря крака си, губейки ценно време. На 9 октомври те стигат до полския град Милейчице, където чака кола. На разсъмване са в Германия и скоро след това се разделят: Джамил и Рошин отиват във Франкфурт, а Зозан в Дания. Идрис продължава към Холандия, където планира да се регистрира при властите. Ако му бъде предоставен статут на бежанец, ще успее да доведе съпругата и дъщерите си от Кобане.

Беларус отрече обвиненията, че принуждава мигранти да летят до страната с фалшивото обещание за законно влизане в ЕС и обвинява западните политици за ситуацията по границата. Най-малко 10 000 мигранти са задържани в Балтийските страни, Полша и Германия. За мнозина това е мъчително изпитание. Скъпа загуба на време и пари – а в някои случаи – и животи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук