Начало НОВИНИ Секретар на ООН на срещата на върха: „Стига сме си изкопавали гроба“

Секретар на ООН на срещата на върха: „Стига сме си изкопавали гроба“

0

Генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш призова международната общност да се ангажира с намаляването на емисиите.

„Стига брутализиране на биоразнообразието, стига се самоубивахме с въглерод, стига сме се отнасяли към природата като към тоалетна (…) и стиха си копахме собствения гроб “, заяви Гутериш по време на церемонията по откриването на срещата на върха на лидерите на COP26 в град Глазгоу.

Ръководителят на Организацията на обединените нации добави, че срещата на върха по въпросите на климата трябва да служи за „поддържане на целта – „намаляване на емисиите с 45% до 2030 г.“.

Гутериш призова за прекратяване на „нашата пристрастеност към изкопаемите горива, която тласка човечеството до краен предел“.

„Въпреки че последните обещания са реални и достоверни и има сериозни съмнения относно някои от тях, ние все още се приближаваме до катастрофа. В най-добрия сценарий температурите ще се повишат доста над 2 ºC“, добави той.

„По тази причина, извън механизмите, установени в Парижкото споразумение, днес обявявам, че ще създам група от експерти, които да предложат ясни стандарти за измерване и анализ на ангажиментите за нулеви емисии на недържавни участници“, каза генералният секретар на ООН. 

Предишна статияЦИК определи правилата за гласуване под карантина или изолация
Следваща статияИлон Мъск предлага да продаде акции на Tesla, ако ООН докаже, че може да сложи край на глада в света

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук