Начало НОВИНИ Светът надхвърля пет милиона смъртни случая от COVID-19

Светът надхвърля пет милиона смъртни случая от COVID-19

0

Пандемията COVID-19 е убила повече от пет милиона души в света.

Този баланс, който взема предвид смъртните случаи, регистрирани от националните здравни власти, представлява само част от смъртните случаи, причинени от коронавирус.

СЗО изчислява, че броят на смъртните случаи от пандемията може да бъде два или три пъти по-висок от официалните записи поради прекомерна смъртност, пряко или косвено свързана с COVID-19.

„Общият брой на заразените и смъртните случаи от COVID-19 нараства за първи път от два месеца и това се дължи на сегашното нарастване на пандемията в Европа“, каза Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО, на пресконференция.

В Европа (52 страни и територии, вариращи от атлантическото крайбрежие до Азербайджан и Русия) нарастването на броя на смъртните случаи се дължи главно на развитието на ситуацията на изток.

В Русия, според официалните данни, над 1000 души умират средно дневно от COVID-19 от 20 октомври насам. И според руските власти това е подценена цифра.

Ежедневните баланси отчитат 239 693 смъртни случая към 1 ноември, но националната статистическа агенция Росстат, която има по-широка дефиниция за смъртни случаи от COVID-19, отчете близо 450 000 смъртни случая от вируса в края на септември.

След Русия, страните в Европа, които регистрират най-голям брой смъртни случаи на ден са Украйна и Румъния, с 546 и 442 смъртни случая всеки ден средно, съответно, през последните седем дни.

Латинска Америка и Карибите са най-засегнатите в света (1 521 193 смъртни случая от началото на пандемията). Но броят на ежедневните смъртни случаи, в момента около 840, е намалял от май 2021 г.

В Съединените щати са регистрирани над 1400 смъртни случая средно дневно през последните седем дни, с 15% по-малко в сравнение с предходната седмица. С общо 746 747 смъртни случая това е страната с най-висок брой смъртни случаи от началото на пандемията.

Предишна статия„Промяната няма да дойде от само себе си“: Грета Тунберг критикува световните лидери
Следваща статияХауген: „Фейсбук няма да се промени, докато е в ръцете на Зукърбърг“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук