Начало НОВИНИ Съдът на ЕС даде зелена светлина на делата за конфискация без присъда

Съдът на ЕС даде зелена светлина на делата за конфискация без присъда

0

Съдът на ЕС (СЕС) за втори път даде зелена светлина на конфискацията на имущество без присъда. Производството по антикурупционния закон, по който работи КПКОНПИ, се концентрира върху имуществото, за което се твърди, че е придобито незаконно, и се провежда независимо от евентуалното наказателно производство срещу предполагаемия извършител на престъпленията, както и от евентуална осъдителна присъда за него. Това отговаря СЕС на питане на Софийския градски съд. За решението на съда в Люксембург се похвали вчера комисията, ръководена от Сотир Цацаров. КПКОНПИ съобщи още, че веднага ще иска възобновяване на 346 дела за конфискация, които са били спрени в цялата страна в очакване на произнасянето на СЕС.

Според съда в Люксембург, евродирективата, за която го питат българските магистрати, установява само минимални стандарти и всяка държава може да предвижда във вътрешното си законодателство и други разпоредби, при които незаконно придобито имущество може да се отнема в режима на т. нар. гражданска конфискация, независимо от развитието и резултата на наказателното производство.

Сред делата, които сега могат да продължат, са процесите за конфискация срещу бизнесмените Васил Божков и Емилиян Гебрев, както и тези срещу Елена Йончева и Трайчо Трайков. 

Делото, заради което бе сезиран СЕС, също е от „знаковите“. То е за конфискация на 2,8 млн. лв. от бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина, съпруга и сина й, както и дружеството „Дерма прим“. КПКОНПИ твърди, че Кадурина се е облагодетелствала с пари от ВМА. През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тонев, който почина година след това, бе обвинен в сключването на 4 неизгодни договора с фирмата на Кадурина „Дерма прим“, по силата на които на дружеството са предоставени за ползване апарати на ВМА. Според разследващите така болницата е ощетена с над 120 хил. лв. Ген. Кадурина получи обвинение за престъпление по служба. Според прокуратурата като шеф на дерматологичната клиника тя е превишила правата си, предоставяйки на собственото си дружество апарати на ВМА, както и че е възлагала на работещите в клиниката да извършват в работно време процедури на пациентите на частната фирма. Няма публична информация дали и как е приключило наказателното дело.

Това е второто решение на Съда на ЕС по питане на градския съд за закона за конфискацията. Първото беше свързано с делото срещу Цветан Василев и заради него процесът беше спрян две години.

Предишна статияВ ранните часове тази сутрин бе извършена акция на МВР в Нова Загора
Следваща статияCOVID-19: 310 починали и 8030 хоспитализирани с Коронавирус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук