Начало НОВИНИ Началник на COVID реанимация: Ако дойдат двама пациенти в сходно състояние, приемаме...

Началник на COVID реанимация: Ако дойдат двама пациенти в сходно състояние, приемаме този, който дойде пръв

0

Началникът на COVID реанимацията в УМБАЛ „Медика-Русе“ д-р Милен Шопов показа в ефира на „Здравей, България” каква е ситуацията в отделението му. Той заяви пред зрителите, че свободно е само едно реанимационно легло, 46 са заетите. Лекарят обяви и лошата статистика – от 10 души само 1 пациент бива изписан здрав.

„Искам да уточня, че не ги убива интубацията. Те са достигнали до толкова тежка дихателна недостатъчно, че се налага да бъдат интубирани, за да им бъде удължен живота и евентуално да бъдат излекувани”, обясни д-р Шопов. Той показа как изглеждат две реанимационни легла и по какъв начин се следи състоянието на пациентите.

„Пациентите са приспани медикаментозно, тези апарати, в зависимост от дихателната им недостатъчност, могат изцяло да заместят функцията на белия дроб или да я заместят частично, ако пациентът има запазено някакво спонтанно дишане. За съжаление, двамата пациенти, които са до мен, са на 100% кислородно дишане, което значи, че не им е останала почти никаква здрава белодробна тъкан. Обикновено пациентите идват със сатурация около 90-92, която с малко кислород можем да подобрим. В последствие в рамките на ден-два, максимум три, настъпва рязко влошаване на белодробната функция”, разказа д-р Шопов.

„Ако дойдат двама пациенти в сходно състояние, приемаме този, който дойде пръв. Нямам представа дали в останалите болници в Русе има легла”, добави д-р Шопов.  

Източник: НОВА

Предишна статия5863 са новите случаи на коронавирус у нас
Следваща статияСАЩ започва да ваксинира срещу Covid 5-11-годишни деца

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук