Начало НОВИНИ САЩ започва да ваксинира срещу Covid 5-11-годишни деца

САЩ започва да ваксинира срещу Covid 5-11-годишни деца

0

Съединените щати започнаха да ваксинират деца между 5 и 11 години срещу COVID-19 през нощта на този вторник, 2 ноември, нова фаза от имунизационната кампания, която Джо Байдън нарече „крайъгълен камък“.

В Центровете за контрол и превенция на заболяванията официално дадоха зелена светлина за имунизация на тази възрастова група във вторник вечерта, след издаването на разрешението от Администрацията по храните и лекарствата на Съединените щати в края на миналата седмица.

Ваксината винаги ще се прилага на две инжекции с интервал от три седмици. Дозата е коригирана до 10 микрограма на инжекция.

Ваксинацията „ще позволи на родителите да прекратят месеците на безпокойство за децата си“, сподели президентът на САЩ Джо Байдън след съобщението на CDC, като го нарече „важна стъпка напред“ и „повратна точка“ в борбата с пандемията.

„Знаем, че милиони родители искат да ваксинират децата си“, призна в изявление Рошел Валенски, директор на CDC.

Правителството вече до голяма степен беше предвидило решението, като закупи достатъчно дози за имунизиране на всички деца в тази възрастова група и като започна да изпраща милиони в цялата страна.

След одобрението на FDA в петък, „не е имало нито един момент, в който екипите да не са събирали, опаковали и изпращали ваксини“, каза в понеделник координаторът на Белия дом по пандемията Джеф Зиентс.

Кампанията за ваксинация на малки деца „ще достигне максималния си капацитет през седмицата на 8 ноември“, изчисли той.

Въз основа на клинични изпитвания, проведени от Pfizer при хиляди деца, е доказано , че ваксината е 90,7% ефективна за предотвратяване на симптоматични форми на заболяването в тази възрастова група.

Освен че ги предпазват от разболяване, има и други ползи, като по-малко затваряне на класове и възможно намаляване на предаването на епидемията сред общото население.

Дозите ще бъдат налични в аптеки, педиатрични болници, педиатрични кабинети, семейни лекари и някои училища.

Според септемврийско проучване на CDC сред 1000 родители, 57% казват, че „определено“ или „вероятно“ ще ваксинират децата си.

Предишна статияНачалник на COVID реанимация: Ако дойдат двама пациенти в сходно състояние, приемаме този, който дойде пръв
Следваща статияТежка катастрофа с един загинал блокира движението по пътя София-Калотина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук