Начало НОВИНИ Министър проф. Николай Денков: Най-рано децата могат да се върнат в клас...

Министър проф. Николай Денков: Най-рано децата могат да се върнат в клас на 10 ноември

0

Най-рано децата могат да се върнат в клас на 10 ноември. Това обяви образователният министър проф. Николай Денков по време на брифинг.

Осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда за всички ученици от 1 до 4 клас при заболеваемост от 500 до 100 000 души.

„Ние работим по този план – в сряда децата да бъдат на училище, ако тестовете са доставени своевременно от дистрибуторите. Ако те ги осигурят най-късно в понеделник, създаваме цялата организация за 2 дни”, заяви Денков.

В тестването на децата ще се включат и медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал. Те трябва да имат здравен сертификат или трябва да се тестват два пъти седмично за COVID-19. Единствено децата със специални образователни потребности ще се тестват вкъщи.

„По време на тестването децата ще бъдат с маски, освен в момента, в който се взима пробата. Това ще осигури достатъчна безопасност. Дори някое дете да е положително, останалите няма да се заразят“, каза още образователният министър.

Децата ще се тестват всяка седмица в понеделник и четвъртък. В тези дни трябва да се отделят по 30 минути сутрин за провеждане на бързите, щадящи изследвания. Този часови период трябва да бъде осигурен чрез съкращаване на междучасия или обедни почивки – по преценка на директорите на учебните заведения, обясни министърът на образованието.

За да стартира присъственото обучение, родителите на минимум 50% от децата от всяка паралелка трябва да са дали писмено съгласие за това децата им да бъдат тествани. Ако родителите не желаят децата им да бъдат тествани, обучението се организира синхронно или асинхронно, в зависимост от възможностите на училището.

Източник: НОВА 

Предишна статияCOP26: 190 нации и организации обещават да се откажат от въглищата
Следваща статияНовозаразените у нас за последното денонощие са 4922

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук