Начало НОВИНИ COP26: 190 нации и организации обещават да се откажат от въглищата

COP26: 190 нации и организации обещават да се откажат от въглищата

0

Основните потребители на въглища, включително Полша, Виетнам и Чили, се ангажират да се откажат от изкопаемите горива в обещанията, направени на срещата на върха COP26 за климата, казва правителството на Обединеното кралство.

Въглищата са с най-голям принос за изменението на климата.

Обединеното кралство заяви, че 190 нации и организации са се заклели да се откажат от въглищата. Но някои от най-зависимите от въглищата страни в света, включително Австралия, Индия, Китай и САЩ, не се подписаха под обещанието.

Подписалите споразумението се ангажираха да прекратят всички инвестиции в ново производство на въглища в страната си и в чужбина.

Те също така се споразумяха постепенно да премахнат въглищната енергия.

„Светът се движи в правилната посока, като е готов да запечата съдбата на въглищата и да прегърне екологичните и икономическите ползи от изграждането на бъдеще, захранвано от чиста енергия.“ Това каза министърът на бизнеса и енергетиката на Обединеното кралство Кваси Квартенг.

Повече от 40 държави са се присъединили към изявлението. Полша, Виетнам и Чили бяха сред 18-те страни, които се съгласиха да се откажат и да не строят или инвестират в нови въглищни мощности за първи път, съобщи Обединеното кралство.

Страни като Южна Африка, Полша и Индия ще се нуждаят от големи инвестиции, за да направят своите енергийни сектори по-чисти.

Хуан Пабло Осорнио, ръководител на делегацията на Грийнпийс на COP26, каза: „Като цяло това изявление все още не отговаря на амбицията, необходима за изкопаемите горива през това критично десетилетие.“

Той добави: „Дребният шрифт привидно дава на държавите огромна свобода на действие да изберат сами датата си за поетапно премахване, въпреки лъскавото заглавие“.

Предишна статияОбиколките на забележителностите в САЩ се завръщат: нови правила влизат в сила от 8 ноември
Следваща статияМинистър проф. Николай Денков: Най-рано децата могат да се върнат в клас на 10 ноември

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук