Начало НОВИНИ Обединеното кралство одобрява употребата на първото хапче за COVID-19

Обединеното кралство одобрява употребата на първото хапче за COVID-19

0

Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство даде зелена светлина на антивирусния Lagevrio (molnupivarir) за перорална употреба при пациенти с COVID-19.

Лекарството от консорциума Merck Sharp & Dohme (MSD) и Ridgeback Biotherapeutics е доказано особено ефективно за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при пациенти с леки до умерени симптоми.

„Удовлетворени сме, че Lagevrio (molnupivarir) е безопасен и ефективен за тези, които са изложени на риск от тежко развитие на заболяването COVID-19“, заяви д-р Джун Рейн, изпълнителен съветник на MHRA, цитиран в изявлението.

Здравният министър Саджид Джавид приветства упълномощаването на регулаторната агенция като „исторически крайъгълен камък“.

Lagevrio – запазената марка на лекарството – е перорално лечение, което предотвратява размножаването на вируса в тялото и следователно намалява тежестта на заболяването.

„Това ще промени перспективите на най-уязвимите и тези с отслабена имунна система, които скоро ще могат да получат това лечение“, потвърди министърът.

Правителството се надява да разпространи ефективните хапчета „колкото е възможно“ в националната мрежа на общественото здравеопазване.

Обединеното кралство е изпитало най-високите нива на заразяване с вируса в света през последните месеци, с дневни случаи над 40 000.

Предишна статияCovid: СЗО предупреждава, че Европа отново е в епицентъра на пандемията
Следваща статия4 662 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук