Начало БЪЛГАРИЯ Архангелова задушница е, почитаме паметта на починалите

Архангелова задушница е, почитаме паметта на починалите

0

Днес е Архангелова задушница. Нарича се така, защото е в събота преди 8 ноември – деня, в който почитаме Свети Архангел Михаил. 

В храмовете се отслужват заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. Почита се и паметта на военнослужещите, загинали при изпълнение на воинския си дълг.

Врачанският митрополит Григорий:

„Всеки  един от нас си спомня за своите покойници, записва техните имена и се моли за тях, но ако се замислим, ние помним своите покойници едно, две, три поколения назад, а колко още наши близки, сродници сме забравили и времето е изличило от нашата памет. Именно затова Светата православна църква  е отредила няколко пъти в годината да имаме тези дни – Задушница, което ще рече за душите, където ние да се помолим за душите на всички от века починали православни християни. За всички тези, които ние сме забравили, но Бог помни“.

Заупокойна панихида по повод Архангелова, наричана и мъжка, задушница ще бъде отслужена от 11 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробищa

На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи.

Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

С военни почести в различни военни гарнизони в страната военнослужещи ще отдадат признателност на загиналите си колеги.

В ритуала в София ще участват министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната и други.

Представители на Министерството на отбраната ще поднесат венци и цветя на българското военно гробище и пред офицерските паметници в църквата „Свети Георги“ в село Цапари, Република Северна Македония.

С военен ритуал и панихида пред Братската могила-костница в Благоевград ще бъде почетена паметта на загиналите по време на Междусъюзническата и Първа световна война офицери и войници. На церемонията ще присъства и служебният премиер Стефан Янев.

Безплатен транспорт за Архангелова задушница осигурява община Перник. Автобусите ще бъдат обозначени.

По повод Архангелова задушница днес извънредна автобусна линия ще има и в Кюстендил. Цената на билета е 1 лев.

А община Дупница осигурява безплатен превоз по две направления.

Предишна статияCOVID-19: Новите случаи на коронавирус, регистрирани у нас за последните 24 часа, са 4734
Следваща статияД-р Мирослав Спасов: Категорично не трябва да се предоставя медийна изява на лица, които отричат пандемията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук