Начало НОВИНИ Афганистан: Талибаните потвърдиха убийството на четири активисти за правата на жените

Афганистан: Талибаните потвърдиха убийството на четири активисти за правата на жените

0

Четири активисти за правата на жените бяха убити в град Мазари-Шариф, в северен Афганистан, съобщи говорител на талибанското правителство тази събота, 6 ноември. До момента двама заподозрени са арестувани, след като телата са открити в къща, каза говорителят на Министерството на вътрешните работи Кари Сайед Хости.

„Задържаните признаха при първоначалния разпит, че са поканили жените в къщата. Извършват се нови разследвания и делото е внесено в съда“. Хости не е идентифицирал жертвите, но британският вестник The Guardian съобщи, че сред загиналите е 29-годишният професор по икономика Фрозан Сафи.

Според BBC Persian четирите жени са били приятелки, които са се надявали да пътуват до летището Мазари-Шариф, за да напуснат страната.

Талибаните, които дойдоха на власт в Афганистан миналия август след 20 – годишна война срещу бившето правителство, подкрепено от САЩ , са ултраконсервативно ислямистко движение. При последното им правителство жените не можеха да участват в обществения живот и живееха с по-голямата част от ограничените права. След завръщането си на власт много правозащитници избягаха от страната.

Някои от тези, които останаха, проведоха демонстрации по улиците на афганистанската столица Кабул , за да поискат да се зачитат правата им и да се разреши на момичетата да посещават държавни средни училища. Талибаните забраниха някои от протестите, а правителството заплаши да арестува журналисти, отразяващи неразрешените митинги. Но лидерите на движението настояват, че на техните бойци не е позволено да убиват активисти и обещават да накажат тези, които го правят.

Според информация на Europapress, задържаните вече са признали за престъплението си и са признали, че именно те са призовали активистите, преди да ги убият, съобщи Министерството на вътрешните работи на Ислямското емирство в Афганистан.

Предишна статияООН отговаря на Илон Мъск с план за решаване на световния глад след предложение да дари 6 милиарда долара
Следваща статияМъж нападна няколко души с нож във влак в Германия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук