Начало НОВИНИ Д-р Мирослав Спасов: Категорично не трябва да се предоставя медийна изява на...

Д-р Мирослав Спасов: Категорично не трябва да се предоставя медийна изява на лица, които отричат пандемията.

0

Категорично не трябва да се предоставя медийна изява на лица, които отричат пандемията. Подобни личности трябва да носят наказателна отговорност. Това важи и за политици, които се изказват неподготвени по темата. Само глупостта в съчетание с български инат, не може да бъде оборена с доказателства. Това заяви в интервю за БГНЕС общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

Той коментира актуалната пандемична обстановка. Д-р Спасов подчерта, че е разочарован от липсата на адекватни мерки. „Маските масово се носят неправилно, а на редица места, изобщо не се носят. Това важи основно за по-малките населени места, но и за закритите публични пространства”, каза Спасов. Според него, здравната система ще издържи само, ако гражданите започнат да спазват мерките. Той не приема атаките срещу лекарското съсловие, които обвиняват медиците във фалшификация на данните за пандемията. Спасов добави още, че третата допълнителна доза може да бъде прилагана, но само ако дозите са от един тип ваксина. Ваксини не трябва да се смесват, според него.

“Кампания за полза от ваксинирането нямаше. Никой не изпрати на общопрактикуващите лекари официалната брошура на компаниите производители, никой не информира гражданите за ползата от имунизацията. Беше всят страх и спекулация сред населението, независимо кое правителство беше на власт. Кампанията беше в изцяло негативен характер. Митовете за безплодие, чипиране и вкарване на отрови са нелепи. Ваксината няма да ви направи безсмъртни, но ще ви предпази от тежко боледуване и влизане в болница“, каза Спасов.

Лекарят отбеляза, че е неприемливо да подаряваме ваксини на други държави, но още по-неприемливо е да изхвърляме ваксини, които могат да спасят стотици животи.

Новите мерки, които се отнасят за децата са напълно логични, защото така ще се ограничи заразата, според него.

“Голата истина е, че при тази пандемия децата бяха засегнати най-много. За три дни в кабинета ми бяха доведени седем пеленачета, които имаха симптоми на COVID-19. Най-често първо диагностицираме детето, а после пламва цялата къща. Разбирам притеснението на родителите, но трябва да ограничим заразата“, каза специалистът.

Груповият имунитет е възможен само след ваксиниране на максимално голям брой хора, подчерта още доктор Спасов.

 

БГНЕС

Предишна статияАрхангелова задушница е, почитаме паметта на починалите
Следваща статияВ Гърция влизат в сила новите ограничителни мерки срещу Covid-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук