Начало НОВИНИ Матева: Ние като ЦИК се опитваме и предвиждаме всички възможни начини да...

Матева: Ние като ЦИК се опитваме и предвиждаме всички възможни начини да бъде гарантирано, че в софтуера няма да има вмешателство

0

„Хората са изморени от избори. Предстоящият вот на 14 ноември е третият пореден за тази година.“ Това заяви в „Карай направо” говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева, която се надява това да бъде разбрано от политиците.

„Нямаме достатъчно устройства в страната, за да предвидим във всяка секционна комисия да има по две машини. На едната да се гласува за президент, а на другото за парламент”, добави Матева.

„Изборният кодекс казва, че когато имаме вот 2 в 1 за президент и Народно събрание – разбира се, изискванията към избирателите са едни и същи. Трябва да има два избирателни списъка за всеки вид избор, но ние ги обединихме”, добави още говорителят на Комисията.

Матева отново напомни, че зелен сертификат или изследвания няма да се изискват нито за членовете на комисиите, нито за гласоподавателите. „ЦИК смята, че с административни мерки не могат да бъдат ограничавани избирателните права”, посочи тя.

Тя призова още всички избиратели под карантина да подават заявления, за да бъдат сформирани секционни избирателни комисии. Срокът за това е до 10 ноември. „Ако се подадат минимум седем заявления се съставя подвижна комисия”, уточни Матева.

Матева смята, че държавата трябва да притежава правата върху софтуера. „Ние като ЦИК се опитваме и предвиждаме всички възможни начини да бъде гарантирано, че в софтуера няма да има вмешателство”, добави тя.

Източник: НОВА

Предишна статияМъж нападна няколко души с нож във влак в Германия
Следваща статия2826 са новозаразените у нас с коронавирус за последните 24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук