Начало НОВИНИ Денков: Не става въпрос само кого заразяват децата, трябва да пазим и...

Денков: Не става въпрос само кого заразяват децата, трябва да пазим и тяхното здраве

0

„До момента тестовете за учениците са разпределени в няколко области, като приоритет бяха по-отдалечените такива. За съжаление обаче до сряда не всички области ще получат тестове.“ Това каза в ефира на „Твоят ден“ министърът на образованието Николай Денков. Той заяви, че следващата партида от 200 хиляди теста се намира на границата, но не е ясно кога тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области. 

„Няма нищо фатално в това, че тестовете няма да пристигнат навреме. Не е казано, че задължително всички ученици трябва да се завърнат в клас от сряда“, коментира министърът.

„Моята основна цел е да създадем безопасна среда за присъствено обучение, към момента това единствено е възможно чрез тестването. Не става въпрос само кого заразяват децата, трябва да пазим и тяхното здраве. Официалната статистика сочи, че до момента 17 деца са загубили живота си заради вируса. За миналата година починалите учители с COVID-19 са над 110“, каза Денков.

Необходимо е децата да не консумират храни и напитки 30 минути преди вземането на пробата.

„Пробите ще се взимат в класната стая, двама души могат да направят тестовете и в рамките на 15-20 минути всички проби ще са заредени, а резултатите видими. При положителен тест на някое дете, то ще бъде изпратено вкъщи и е необходимо да бъде уведомен личният лекар. До 24 часа трябва да бъде направен и втори тест в лаборатория, чиито данни се регистрират в съответните здравни власти“, обясни той.

„След като системата с тестовете за най-малките заработи, ще помислим за връщане на децата от 5-ти до 7-ми клас, заедно с тези от 12-ти клас, а по-късно и на учениците от 8-ми до 10-ти“, обясни просветният министър.

Източник: НОВА 

Предишна статияПървите чуждестранни посетители пристигат в САЩ след 20-месечна забрана заради Covid-19
Следваща статияОтнеха лиценза на охранителната фирма „Делта гард”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук