Начало НОВИНИ ЕС обвинява Беларус в малтретиране на мигранти в гангстерски стил

ЕС обвинява Беларус в малтретиране на мигранти в гангстерски стил

0

Европейската комисия обвини авторитарния лидер на Беларус, че примамва мигранти с фалшивото обещание за лесно влизане в ЕС като част от „нечовешки подход в гангстерски стил“.

Най-малко 2000 мигранти вече са на границата на Беларус с Полша.

„При пристигането им те са изтласкани до границата и са принудени да влязат незаконно в Европейския съюз“, каза говорителят на Комисията Питър Стано.

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко отрича да е организирал проблема.

Членовете на ЕС и НАТО Полша, Литва и Латвия са забелязали скока в броя на хората, които се опитват да влязат нелегално в своите страни от Беларус през последните месеци. Много от тях са млади мъже, но те включват жени и деца, предимно от Близкия изток и Азия.

Полша е видяла най-много пристигащи, особено около основния граничен пункт Кузница.

Мигранти описаха как беларуските власти иззеха телефоните им и ги бутнаха към оградата на границата. Температурите през нощта на границата паднаха под нулата и няколко души вече загинаха през последните седмици.

Полша разположи допълнителни войски, след като отчаяни тълпи се опитаха да отрежат граничната ограда в понеделник. Граничният служител съобщи, че са били направени над 300 опита за незаконно преминаване. Правителството предупреди за възможна „въоръжена“ ескалация на границата си с Беларус, опасявайки се, че съседката може да се опита да провокира инцидент.

Ръководителят на полския отдел за национална сигурност Станислав Зарин каза, че мигрантите са под контрола на беларуски въоръжени части. „Беларус иска да предизвика голям инцидент, за предпочитане с изстрели и жертви“, каза в понеделник заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик.

ЕС, НАТО и САЩ казват, че Беларус организира проблема. Брюксел обвинява оспорвания лидер на Беларус, че е провокирал наплива в отговор на санкциите на ЕС, наложени след широко дискредитираното му преизбиране и последвалото потушаване на масовите протести.

Предишна статияШефът на Сиела: Прекалено трудно е да се манипулират машините за гласуване
Следваща статияГонка в центъра на София завърши с тежка катастрофа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук