Начало БЪЛГАРИЯ Шефът на Сиела: Прекалено трудно е да се манипулират машините за гласуване

Шефът на Сиела: Прекалено трудно е да се манипулират машините за гласуване

0

Човек не може да подмени флашката от машината за гласуване, защото са необходими и смарт картите на членовете на СИК. Това означава, че те също трябва да бъдат включени в измамата. Трябва да включите и сертифицирания софтуер, както и „Информационно обслужване”. Толкова много организации и системи трябва да бъдат преправени, манипулирани и ангажирани, че едва ли някой на света може да го постигне. 

Това заяви изпълнителният директор на „Сиела Норма” – фирмата доставчик на машините, Веселин Тодоров, по Нова тв. Според него машините, които бяха открити в складове, са най-малката заплаха за изборите в неделя. 

След първите 228 , които ГЕРБ обяви за „нов Костинброд“, снощи се появиха още 150 машини в митнически склад на столичното летище. 

Това са машини, които са изпратени преди доста време с цел да се гарантира обслужването на машините, собственост на ЦИК. За да можем да гарантираме в рамките на ден ремонта или подмяната на машина. Това е основната причина за тази втора партида, обясни Тодоров.

Според него от „Сиела Норма” са уведомили ЦИК за доставките на машините. Именно от Комисията са решили допълнителните машини да бъдат вкарани в склада с устройствата за изборите.

„Това е всъщност проблемът, защото когато тези машини, предназначени за резервни части, се смесят с другите машини, наистина може да се създаде притеснение. Някои партии може би основателно повдигат този въпрос. Именно затова обжалвахме решение, отказахме да го изпълним – машините не са вътре в склада. Пратихме и сигнал до Софийска градска прокуратура”, обясни още Тодоров.

Той подчерта, че софтуерът за машините е сертифициран и подписан със специален ключ, който се намира в касата на председателя на ЦИК.

Предишна статияКутев към Борисов: Дори банката да е на аверите ти от СИК – тя няма да гарантира 1 млрд. лева
Следваща статияЕС обвинява Беларус в малтретиране на мигранти в гангстерски стил

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук