Начало НОВИНИ Повече от 22 милиона бебета не са били ваксинирани срещу морбили по...

Повече от 22 милиона бебета не са били ваксинирани срещу морбили по време на пандемията Covid-19

0

Световната здравна организация (СЗО) според проучване, проведено съвместно с Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на Съединените щати, предупреди, че повече от 22 милиона бебета не са получили първата си доза от ваксината срещу морбили през 2020 г., три милиона повече от 2019 г., което отбелязва най-голямото увеличение от две десетилетия и създава опасни условия за възникване на огнища.

Чрез изявление здравната агенция съобщи, че „надзорът на морбили също се е влошил с най-малкия брой проби, изпратени за лабораторно изследване за повече от десетилетие. Лошото наблюдение, тестване и докладване на морбили застрашават способността на страните да предотвратят огнища на това силно инфекциозно заболяване. Основните епидемии от морбили са настъпили в 26 държави и представляват 84% от всички докладвани случаи през 2020 г..

Докладът също така отбелязва, че в допълнение към „намаляването на покритието за първата доза миналата година, само 70% от децата са получили втората си доза ваксина срещу морбили, много под 95% покритие, необходимо за защита на общностите от разпространението на вирусa“.

Д-р Кейт О’Брайън, директор на отдела по имунизация, ваксини и биологични продукти към Световната здравна организация (СЗО ), каза: „Докато съобщените случаи на морбили са намаляли през 2020 г., рискът от огнища продължава да расте по целия свят“.

„От съществено значение е страните да се ваксинират възможно най-бързо срещу COVID-19, но това изисква нови ресурси, така че да не идва с цената на основните програми за имунизация. Рутинната имунизация трябва да бъде защитена и засилена; в противен случай рискуваме да заменим една болест с друга“, добави д-р О’Брайън.

Морбили е един от най-заразните човешки вируси в света, но може да бъде почти напълно предотвратен чрез ваксинация. Смята се, че ваксината срещу морбили е предотвратила повече от 30 милиона смъртни случая по целия свят през последните 20 години. Очакваните смъртни случаи от морбили са спаднали от около 1 070 000 през 2000 г. и на 60 700 през 2020 г.

Предишна статияИван Демерджиев: Прави се всичко възможно за изолирането на допълнителните устройства, но темата е изцяло от компетенциите на ЦИК
Следваща статияБеларус заплашва да спре газа за ЕС в граничен спор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук