Начало НОВИНИ Френската църква ще продава имоти, за да компенсира жертвите на сексуално насилие

Френската църква ще продава имоти, за да компенсира жертвите на сексуално насилие

0

Френската църква на заседание в пленарна асамблея, проведена в град Лурд, се договори в понеделник, 8 ноември, да продаде част от активите си, за да компенсира жертвите на сексуално насилие от страна на духовенството, дори ако престъпленията са предписани.

След публикуването на доклада в началото на октомври на комисията Sauvé, която разкри над 3000 педофили във Френската католическа църква, събралите се католически епископи предложиха мерки за борба срещу детската престъпност в религиозната институция.

Въпреки че цифрата не е уточнена, Църквата ще предостави компенсация, която ще бъде финансирана със собствени средства „чрез продажба на недвижими имоти, собственост на Епископската конференция на Франция и епархите“, каза архиепископ Ерик дьо Мулен-Бофор, президент на епископната конференция.

„Един исторически етап е преминал, трябва да се признае. (…) Това е началото на дълъг път, но не всичко е разрешено особено когато става въпрос за възстановяване на доверието”, каза Франсоа Дево, основател на една от асоциациите на жертвите.

Институцията също така посочи, че може да получи заем за финансиране обаче подчерта, че няма да го направи с дарения от вярващи.

За да се определи кой може да получи достъп до тези компенсации, ще бъде създаден независим национален орган за признаване и обезщетение, който ще има за цел да разследва твърденията на жертви на сексуално насилие.

Около 216 000 непълнолетни са били директно атакувани от свещеници и религиозни лица във Франция между 1950 и 2020 г., според проучване на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания (Inserm), поръчано от Ciase.

Въпреки това тази комисия, председателствана високопоставен служител, Жан-Марк Сове, уточнява, че ако се вземат предвид миряните, свързани с институциите на католическата църква, тази цифра нараства до 330 000 жертви през тези седем десетилетия.

Проучването Inserm, базирано на проучване сред 28 000 души, разкрива, че във Франция повече от 5,5 милиона души са били жертви на сексуални посегателства, когато са били непълнолетни.

Източник: AFP

Предишна статияРешението, което би направило Бил Гейтс два пъти по-богат от Илон Мъск и Безос едновременно
Следваща статияИван Демерджиев: Прави се всичко възможно за изолирането на допълнителните устройства, но темата е изцяло от компетенциите на ЦИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук