Начало БЪЛГАРИЯ Брюксел дава на съд България заради незащитени зони от „Натура“

Брюксел дава на съд България заради незащитени зони от „Натура“

0

Европейската комисия ще предяви иск пред Съда на ЕС срещу България за неспазване на задълженията по директивата за местообитанията. Това обяви комисията днес.

Става дума за незащитени все още зони от мрежата „Натура 2000“. България е разполагала със срок от шест години, за да постави обявените територии под съответната защита, да въведе мерки за опазване, съхраняване или възстановяване на защитените видове и местообитания, се пояснява в съобщението на ЕК.

България все още не е определила 194 от общо 229 територии от значение за ЕС до края на задължителния срок и последователно не изпълнява изискването да установи природозащитни цели и мерки за опазване за всяка територия. Тези изисквания са от ключово значение за опазването на биологичното разнообразие в ЕС, допълва комисията.

Припомня се че през януари 2019 г. ЕК е изпратила официално уведомително писмо до нашата страна, а през юли миналата година – и мотивирано становище. Според комисията досегашните усилия на българските власти са незадоволителни и недостатъчни. Липсата на природозащитни цели по европейските правила води до пропуски при изготвянето на необходимите оценки на проектите по мрежата „Натура 2000“, която обхваща почти 35% от територията на нашата страна, се посочва в съобщението.

Днес стана ясно, че Европейската комисия започнала наказателна процедура срещу България заради липсата на възможност европейски компании да участват в пазара на жп превозите на пътници. Процедурата може да доведе до съдебен иск и финансова глоба.

Специална евродиректива от 2016 г. изисква всяка европейска държава да позволи на превозвачи и доставчици на услуги от останалите държави от ЕС да извършват жп превози на хора по вътрешни национални маршрути. България има два месеца да даде обяснения, преди Еврокомисията да пристъпи към следващите етапи на процедурата за прилагане на европейското право.

България получи днес и последно предупреждение да прилага европейските стандарти за депониране на отпадъците, като приведе сметищата според европейските изисквания. Европейската комисия казва, че по време на проверка, извършена в България, е установила недостатъци във всички посетени обекти.

В 52 депа отпадъците не са подложени на подходящо разделяне и стабилизиране на органичните отпадъци. Освен това мрежата от инсталации за преработка на отпадъци преди депонирането на смесени общински отпадъци и на биоразградими отпадъци е недостатъчна.

Предишна статияЦИК направи демонстрация как ще гласуваме с машина на 14 ноември (ВИДЕО)
Следваща статияБившият шеф на „Автомагистрали“ е напуснал страната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук