Начало НОВИНИ Около 30 милиона диабетици нямат достъп до достатъчно инсулин, казва СЗО

Около 30 милиона диабетици нямат достъп до достатъчно инсулин, казва СЗО

0

Десетки милиони диабетици не могат да получат необходимия инсулин, предупреди Световната здравна организация (СЗО) този петък, 12 ноември. Тя също така призова за по-ниски цени и по-лесен достъп за пациентите.

Повече от 420 милиона души в момента страдат от диабет по света, цифра, която се е увеличила почти четири пъти през последните 40 години, припомня Световната здравна организация.

Високите цени пречат на много диабетици да имат достъп до ценния хормон, за да контролират заболяването си, особено в страни с ниски и средни доходи, но също и в страни, където цените на лекарствата са слабо регулирани, като САЩ.

Инсулина е хормон, който регулира нивата на глюкоза в тялото и е основното лечение за диабет тип 1 (поради дефицит на производство на хормона в панкреаса) или тип 2, обикновено при хора с наднормено тегло.

Инсулинът, открит преди век от канадски изследователи, позволява на 9 милиона страдащи от тип 1 да контролират нивото на инсулина си.

Откривателите на инсулина Фредерик Бантинг и Джон Маклеод са продали правата си за един канадски долар, за да улеснят достъпа.

СЗО е определила няколко препятствия, като например преминаването към синтетичен инсулин, което е най-малко 1,5 пъти по-скъпо от човешкия инсулин.

Организацията твърди, че 90% от пазара се контролира само от три фармацевтични групи (Eli Lilly, Novo Nordisk и Sanofi). Цените са лошо регулирани и липсва прозрачност. Веригите за доставки са твърде крехки и здравните инфраструктури често са зле адаптирани.

Освен това изследването е по-фокусирано върху богатите пазари, когато 80% от диабетиците са в страни с ниски или средни доходи.

Организацията на обединените нации също така предлага регулиране на цените, насърчаване на местното производство в региони, които в момента получават по-малко услуги, и улесняване на достъпа до инструменти за измерване на кръвната захар и диагностика.

Предишна статияХоландия налага частично затваряне: „Вирусът е навсякъде“
Следваща статияАкад. Петрунов: Мисля, че трябва да има мерки след изборите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук