Начало НОВИНИ Ново глобално споразумение за климата е сключено в Глазгоу

Ново глобално споразумение за климата е сключено в Глазгоу

0

На срещата на върха COP26 в Глазгоу беше сключено споразумение, насочено към предотвратяване на опасното изменение на климата.

Пактът за климата от Глазгоу е първото споразумение за климата, което изрично планира да намали въглищата, най-лошото изкопаемо гориво за парникови газове.

Сделката също така настоява за по-спешни съкращения на емисиите и обещава повече пари за развиващите се страни – за да им помогне да се адаптират към въздействията на климата.

Но обещанията не са достатъчни, за да ограничат повишаването на температурата до 1,5C.

Министърът на климата на Индия Бхупендер Ядав попита как развиващите се страни могат да обещаят постепенно да премахнат субсидиите за въглища и изкопаеми горива, когато „все още трябва да се справят със своите програми за развитие и изкореняване на бедността“.

В крайна сметка страните се съгласиха да „намалят“, а не да „отменят“ въглищата. Президентът на COP26 Алок Шарма каза, че „дълбоко съжалява“ за развитието на събитията. 

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза, че се надява светът да „погледне назад към COP26 в Глазгоу като началото на края на изменението на климата“, обещавайки „да продължи да работи неуморно за тази цел“.

Той добави: „В следващите години има още много неща за вършене. Но днешното споразумение е голяма стъпка напред и е от решаващо значение, имаме първото международно споразумение за постепенно намаляване на въглищата и пътна карта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса.“

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза: „Нашата крехка планета виси на косъм. Все още чукаме на вратата на климатичната катастрофа. Време е да преминем в авариен режим – или шансът ни да достигнем нетна нула ще бъде нулев.“

Ако глобалните температури се повишат с повече от 1,5 градуса, учените твърдят, че Земята вероятно ще изпита тежки последици, като милиони повече хора ще бъдат изложени на екстремна топлина.

Предишна статияЗапочна изборният ден в чужбина
Следваща статия1610 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук